Surprinzător, epava apare într-o incredibil de bună stare de conservare, fapt care ar putea oferi informații prețioase despre legendara expediție la care participa nava.
Este vorba despre HMS Terror, una dintre cele două nave folosite în expediţia exploratorului englez John Franklin, plecat din Marea Britanie în 1845 în căutarea Pasajului de Nord-Vest, care leagă oceanele Atlantic şi Pacific prin zona arctică.
Scufundată sub suprafața înghețată a Oceanului Arctic acum peste 170 de ani, nava a rămas un subiect de interes timp mulți ani. Acum, epava apare ca un obiect care a sfidat timpul.
Circumstanţele în care s-a produs cea mai mare tragedie din universul explorării arctice, subiect al unui serial TV american ("The Terror"), au rămas înconjurate în mister.
Epava celeilalte nave, HMS Erebus, a fost găsită abia în 2014, în aceeaşi zonă.
Corăbiile HMS Terror şi HMS Erebus au plecat din Marea Britanie fiind echipate cu carene acoperite cu fier – pentru a sparge gheaţa -, motoare cu aburi şi provizii suficiente pentru ca echipajele să reziste timp de trei ani în Arctica.
O navă angajată de văduva exploratorului John Franklin, Lady Jane, a găsit în 1859 pe insula King William un mesaj care a ridicat parţial vălul care acoperea misterul acelor dispariţii.
Potrivit acelui mesaj, exploratorul englez şi 23 de membri ai echipajului au murit la 11 iunie 1847 în circumstanţe necunoscute.
La 22 aprilie 1848, 105 supravieţuitori ar fi părăsit navele, pe jos, pentru a ajunge pe uscat mergând pe banchiză, conform aceluiaşi mesaj. Niciunul nu a supravieţuit.
De-a lungul anilor, multe misiuni au eșuat în localizarea navei, descoperind nimic mai mult decât câteva schelete, echipament abandonat și urme de canibalism.
Epava a fost găsită în 2016 la o adâncime de 24 de metri în largul insulei King William, în Pasajul Nord-Vest, la est de Cambridge Bay, în teritoriul Nunavut.
Imaginile înregistrate de scafandri şi de un robot submersibil teleghidat, deţinut de Agence Parcs Canada, dezvăluie artefacte intacte, legate de viaţa marinarilor de pe corabie.
"Am avut impresia, în timp ce exploram HMS Terror, că era vorba despre o navă recent abandonată de echipajul său, care dă impresia că a evitat trecerea timpului", a declarat într-un comunicat Ryan Harris, directorul acestui proiect arheologic şi pilot al vehiculului teleghidat utilizat în timpul cercetătorilor.
Pe durata a 48 de scufundări, dintre care şapte au inclus utilizarea robotului, "într-o apă a cărei temperatură oscila în jurul valorii de zero grade Celsius", cercetătorii au realizat imagini cu peste 90% din puntea inferioară a corabiei.
Ultimul spaţiu neexplorat
Vasul a fost găsit aşezat vertical pe carena sa, pe fundul mării, cu elicea aflată încă la locul ei, ancora ridicată şi ferestrele de acoperiş rămase neacoperite, fapt care sugerează o abandonare rapidă a navei, a explicat Ryan Harris.
Sedimentele care au acoperit camera căpitanului navei, Francis Crozier, au permis conservarea biroului său, în care cercetătorii se aşteaptă să găsească instrumente ştiinţifice şi hărţi.
Doar cabina personală a căpitanului a rămas inaccesibilă, din cauza unei uşi încuiate. Cercetătorii speră să găsească acolo documente scrise şi sigilate, pe care apa rece şi sedimentele ar fi putut să le conserve.
"Înscrisurile ar putea lămuri ceea ce s-a întâmplat, să prezinte cronologia evenimentelor, când navele s-au despărţit şi modul în care ele au ajuns acolo unde au fost abandonate", a explicat Ryan Harris într-o conferinţă de presă.
Colaborare cu inuiții
Cercetările arheologice au fost realizate în parteneriat cu membrii organizaţiilor inuite, ale căror mărturii orale, transmise din generaţie în generaţie, au permis localizarea celor două epave. Comunităţile inuite din Arctica vor fi primele care vor putea să vadă artefactele de pe HMS Terror, fiind coproprietare legale ale acestora.
Ryan Harris şi echipa lui speră să revină în regiune pentru a-şi continua cercetările în 2020, mai ales pentru a explora cabina căpitanului Francis Crozier. "Nu se ştie niciodată ce vom găsi în acel ultim spaţiu rămas neexplorat", a adăugat Ryan Harris.
Wreck of ship lost in 1848 may reveal secrets of Arctic expedition.
Almost two centuries after descending to its watery grave, HMS Terror could offer up new clues to its demise – and solve an enduring mystery in the history of Arctic discoveryhttps://t.co/SeMqqLPeyN pic.twitter.com/3escTKv11U
— AFP news agency (@AFP) August 29, 2019