Evenimentul Istoric > Articole online > Elena Ceauşescu nici n-a ezitat: a ordonat ca o gravidă să fie călcată cu tancul în decembrie 1989
Articole online

Elena Ceauşescu nici n-a ezitat: a ordonat ca o gravidă să fie călcată cu tancul în decembrie 1989

La 9 ianuarie 1990, Associated Press relata mărturia generalului Mihai Chiţac, care dezvăluia ce decizii au luat Elena şi Nicolae Ceauşescu cu privire la evenimentele de la Timişoara, primul oraş liber al României la 20 decembrie 1989.

Dictatorii doreau înnăbuşirea rapidă şi cu orice preţ a revoltei de la Timişoara. Nu de aceeaşi părere erau şi unii executanţi ai ordinelor celor doi.

Acesta a fost momentul în care, conform lui Chiţac, cei doi şi-au arătat cea mai hidoasă latură a lor: le-au ordonat soldaţilor să deschidă focul asupra protestatarilor şi chiar să treacă peste ei cu tancurile.

„BUCUREȘTI, România – Nicolae Ceaușescu a ordonat trupelor să tragă asupra protestatarilor la începutul revoltei din România, iar soția lui le-a spus soldaților care nu doreau să împuște o femeie însărcinată să o doboare cu un tanc, a declarat astăzi ministrul de Interne.

Ministrul de Interne, Mihai Chiţac, fostul comandant militar al Garnizoanei București și unul dintre primii generali care a sprijinit civilii care căutau înlăturarea lui Ceaușescu, a vorbit cu lacrimi în ochi despre masacrul manifestanților neînarmați din Timișoara, la 300 de mile nord-vest de Bucureşti, la mijlocul lunii decembrie.

Atrocitatea a dezlănțuit Revoluția populară care i-a răsturnat pe dictatorul și pe soția sa, Elena. Aceștia au fost condamnați pentru «crime grave» și executați la 25 decembrie.

Ceaușescu «a dat ordine stricte de împușcare», a spus Chiţac. «Unitățile speciale au fost trimise» să se infiltreze în rândurile Armatei, «iar aceste unități au provocat genocidul general la Timișoara»”, se arată în articolul postat în arhiva Los Angeles Times.

Registration

Aici iti poti reseta parola