Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Efectele războaielor mondiale asupra Aspirinei
Articole online

Efectele războaielor mondiale asupra Aspirinei

În forma sa originară, ingredientul activ, salicina, fusese folosit în medicina populară încă de pe vremea lui Hipocrat, în Grecia Antică, împotriva durerii și a febrei.

Cunoscută de doctorii moderni începând cu secolul al XIX-lea, ea a fost întrebuințată cu rezerve, din cauza gustului neplăcut și a efectelor negative asupra stomacului.

În 1897, Felix Hoffmann, angajat al companiei Bayer, a găsit un mijloc de a crea o formă stabilă de medicament, mai ușor și mai agreabil de administrat.

Unele dovezi arată că o mare parte din munca lui Hoffmann ar fi fost de fapt făcută de un chimist evreu, Arthur Eingrun, a cărui contribuție a fost ascunsă în epoca nazistă, scrie History.

După ce a obținut toate drepturile de patent, Bayer a început să distribuie aspirina sub formă de pulbere către medici, pentru a le fi administrată pacienților, în doze de câte un gram.

Numele mărcii a fost format astfel: „a” – de la acetil, „spir” – de la planta Spiraea (o sursă a salicinei) și „ină” – un sufix folosit îndeobște la medicamente.

Aspirina a ajuns cu rapiditate medicamentul numărul unu pe plan mondial.

În 1915, a devenit disponibilă sub formă de tablete și fără rețetă.

Doi ani mai târziu, când patentul Bayer a expirat, în timpul Primului Război Mondial, compania germană a pierdut drepturile comerciale în diverse țări.

După ce Statele Unite au intrat în război împotriva Germaniei, în 1917, Alien Property Custodian, o agenție guvernamentală americană care administrează proprietățile străine, a confiscat proprietățile Bayer.

Doi ani mai târziu, numele și marca Bayer pentru Statele Unite și Canada au fost scoase la licitație și achiziționate de Sterling Products Company, devenită ulterior Sterling Winthrop, pentru suma de 5,3 milioane de dolari.

 

În Germania, Bayer a devenit parte a IG Farben, un consorțiu de companii industriale din domeniul chimiei care a reprezentat punctul financiar forte al regimului nazist.

După Al Doilea Război Mondial, Aliații au rupt în bucăți IG Farben, iar Bayer a devenit din nou o companie independentă.

În 1994, Bayer a cumpărat compania Sterling Winthrop, recuperându-și drepturile asupra numelui și logo-ului Bayer.

Acest lucru i-a permis companiei germane să profite din nou de vânzările pe uriașa piață americană a produsului său celui mai cunoscut.

Registration

Aici iti poti reseta parola