Evenimentul Istoric > Articole online > Dușmănia politică dintre Elvis Presley și John Lennon
Articole online

Dușmănia politică dintre Elvis Presley și John Lennon

Războiul din Vietnam a rupt în două lumea celebrităților. Figuri ca Jane Fonda sau Mohammad Ali s-au opus public și vehement războiului, în vreme ce alții, precum John Wayne, l-au sprijinit.

Lennon a fost printre cei care s-au grăbit să se pronunțe împotriva războiului, iar Presley, care era un mare simpatizant al președintelui american de atunci, Lyndon Johnson, a fost de partea celor care susțineau că războiul este necesar pentru zăgăzuirea valului comunist.

De prisos să spunem că Lennon îl ura visceral pe Johnson.

Când Elvis Presley și John Lennon s-au întâlnit pentru prima oară, la Graceland, în 1965, opiniile lor diferite față de războiul din Vietnam nu au întârziat să se ciocnească.

Imediat ce membrul Beatles a intrat în casa lui Elvis, tensiunile dintre cei doi au fost vizibile, relatează Chris Hutchins în Express.

„Antipatia (lui Elvis) față de pacifistul Beatle s-a născut în seara în care l-am dus pe acesta la el acasă pentru prima – și ultima – lor întâlnire.”

Lennon nu s-a sfiit să-i administreze o împunsătură usturătoare gazdei la adresa carierei sale.

„John a întrebat ce s-a întâmplat cu vechiul Elvis, starul rock and roll, dat fiind că în acea perioadă cânta mai ales pe coloana sonoră a filmelor sale. Era pe jumătate o glumă, însă cealaltă jumătate era serioasă.”

Elvis a râs, făcându-se că savurează gluma, însă o atmosferă glacială s-a instalat în cameră din acel moment.

În acea seară, cei doi și-au luat chitarele și au început să improvizeze, făcând ca tensiunea să se risipească pentru moment.

Însă, una peste alta, întâlnirea a fost una rece. Lennon avea să declare că a fost la fel de încântat să îl întâlnească pe Elvis cât ar fi fost dacă l-ar fi întâlnit pe Engelbert Humperdinck.

La rândul său, Elvis a fost înfuriat de insolența lui Lennon și dorea să-l vadă plecat. Nu doar din casa lui, ci din Statele Unite.

Ca să fim sinceri, trebuie să spunem că Elvis nu era singurul care dorea să-l facă pe Lennon să tacă. Nici guvernul federal nu era încântat de declarațiile anti-războinice ale acestuia și a încercat (fără succes) să îl expulzeze, după cum relatează NPR News.

O idee împărtășită și de Elvis.

Pe 21 decembrie 1970, Regele s-a întâlnit cu nimeni altul decât cu președintele Statelor Unite, Richard Nixon, după cum relatează Vox. Cu această ocazie, el a încercat să-l convingă pe președinte să găsească un mijloc pentru a scăpa de Lennon și de restul Beatles-ilor.

„Beatles sunt o forță reală a spiritului anti-american. Au venit în această țară, au făcut bani și apoi s-au întors în Europa să își promoveze temele anti-americane”, va declara Elvis la vremea respectivă.

În 1971, din nou, Elvis Presley a încercat să convingă puterea să se descotorosească de Beatles. Cu prilejul unei vizite la sediul FBI, el i-a spus directorului de atunci, J. Edgar Hoover că „Beatles-ii au pus bazele multora dintre problemele cu care ne confruntăm cu tinerii, prin aspectul lor neîngrijit și imoral și prin muzica lor sugestivă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola