Evenimentul Istoric > Articole online > După zeci de ani de la încheierea războiului, daunele provocate de bombe celebrului Big Ben sunt descoperite abia acum
Articole online

După zeci de ani de la încheierea războiului, daunele provocate de bombe celebrului Big Ben sunt descoperite abia acum

A fost nevoie de o decizie privind începerea unor lucrări ample de renovare, pentru a se descoperi, la zeci de ani distanţă, cât de afectat de bombardamente a fost Turnul Elizabeth, care adăposteşte şi faimosul ceas Big Ben din Londra.

Muncitorii care participă la reparaţii au descoperit daune „extinse” cauzate de bombele din al Doilea Război Mondial în Turnul Elizabeth, cel care adăpostește și faimosul orologiu din Capitala Marii Britanii.

Descoperirea stricăciunilor face ca de acum prețul de restaurare să crească cu 18,6 milioae de lire sterline, conform CNN.
Clădirea gotică din secolul al XIX-lea a fost învelită în schele încă din 2017, iar costurile restaurărilor vor crește acum de la 61,1 milioane de lire sterline la 79,7 milioane de lire sterline.

Cu toate acestea, muncitorii sunt în grafic și se pare că vor termina lucrările în anul 2021, potrivit sursei citate.
Această scumpire a devizului reparațiilor a intervenit în urma descoperirii daunelor provocate de bombe în al doilea război mondial, dar și a azbestului din clădire, care este cancerigen şi trebuie îndepărtat.

Expertiza

Cheltuielile suplimentare au devenit necesare după expertiza acestei structuri vechi de 177 de ani din centrul Londrei, care este una dintre principalele atracții turistice din capitala britanică. 

Directorul general al Camerei Comunelor (Camera inferioară a Parlamentului), Ian Ailles, a declarat că restaurarea Turnului Elizabeth „a fost mai complexă decât s-a putut anticipa„.

Ailles a explicat că nu a fost posibil să se înțeleagă „întinderea completă a pagubelor” până când nu s-a ridicat schela și s-a efectuat expertiza care a relevat:

  • degradarea și deteriorarea a sute de sculpturi sofisticate;
  • azbest în clopotniță;
  • utilizarea pe scară largă a vopselelor toxice cu plumb;
  • geamuri sparte în cadranele ceasului;
  • necesitatea folosirii unui expert în orologii

„Este foarte frustrant să aflăm că proiectul Elizabeth Tower necesită și mai multe finanțări, după ce am acordat un plus de 32 de milioane de lire sterline în 2017″, a declarat acesta.
După finalizarea lucrărilor, vizitatorii vor putea utiliza un lift în interiorul structurii.

La scurt timp după terminarea lucrărilor, va începe și proiectul de modernizare a Palatului Westminster. Se estimează că proiectul va costa 3,5 miliarde de lire sterline, scrie rfi.ro.

Turnul Elizabeth este adesea numit greșit Big Ben deopotrivă de turiști și de londonezi, dar acest din urmă nume se referă doar la clopotul pe care îl găzduiește turnul.

Registration

Aici iti poti reseta parola