Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > După exemplul lui Ceaușescu, regina Elisabeta a II-a a mai lăsat 70 de personalități fără titlurile de onoare
Articole online

După exemplul lui Ceaușescu, regina Elisabeta a II-a a mai lăsat 70 de personalități fără titlurile de onoare

Nicolae Ceauşescu și Robert Mugabe se numără printre persoanele cărora le-au fost retrase, de-a lungul vremii, titlurile acordate de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Nu mai puţin de 70 de persoane au rămas fără titlurile de onoare pe care le-au primit de la regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în urma unor abateri sau după ce au primit pedepse cu închisoarea.

Anul trecut, titlurile a nouă persoane au fost retrase, totalul anulărilor ajungând astfel la 70, conform statisticilor publicate de ziarul The Times.

Una dintre persoanele cărora le-a fost retras titlul acordat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost producătorul de film Harvey Weinstein.

Fostul producător de la Hollywood a fost condamnat pentru viol şi agresiune sexuală în februarie 2020 şi are de ispăşit o pedeapsă de 23 de ani într-o închisoare de stat din New York.

Lui Weinstein îi fusese acordat titlul onorific de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia sa la industria cinematografică britanică, în 2004.

Potrivit The Times, citat de Agerpres, cele mai multe persoane cărora le-au fost retrase titlurile onorifice sunt în categoria celor care au primit pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni sexuale comise asupra copiilor, reprezentând 37% dintre distincţiile anulate în ultimii 20 de ani.

Pe locul al doilea se află categoria persoanelor vizate de acuzaţii de fraudă, cu 21%.

Regina acordă titlurile în urma nominalizărilor din partea organizaţiilor sau publicului.

Un comitet independent analizează ulterior nominalizările şi efectuează verificări asupra persoanelor respective înainte ca lista finală să fie înmânată spre aprobare premierului şi reginei.

Titlurile sunt acordate cu scopul de a recompensa realizările personale sau serviciile aduse Marii Britanii ori teritoriilor sale de peste mări.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA