Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > După ce a condus Bătălia de la Santiago i-a venit ideea la semafor
Articole online

După ce a condus Bătălia de la Santiago i-a venit ideea la semafor

Arbitrul Ken Aston, inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal, s-a născut la 1 septembrie 1915. Kenneth George „Ken” Aston, profesor, soldat şi, mai ales, arbitru de fotbal, a rămas în istorie datorită inovaţiilor şi îmbunătăţirilor aduse regulamentului sportului rege.

Şi-a obţinut certificatul de arbitru în 1936, după care a început să arbitreze în prima ligă engleză în sezonul 1949-1950.

După ce şi-a îndeplinit serviciul militar, în 1946, Ken Aston a devenit primul arbitru care a purtat uniforma cu negru şi alb, devenită apoi echipament standard pentru arbitri.

Un an mai târziu, a introdus steguleţele galben deschis, folosite de arbitrii de linie, care au înlocuit fanioanele în culorile echipei gazdă.

În prima ligă

În 1953, a devenit profesor principal la Newbury Park School, începând totodată să fluiere la centru meciuri de seniori din prima ligă engleză. Ken Aston s-a aflat în centrul finalei din 1960 contând pentru Cupa Naţiunilor Europene, disputată între URSS şi Iugoslavia.

În urma Campionatului Mondial din 1966, lui Aston i-a venit ideea să introducă cele două cartonaşe colorate folosite azi de arbitri, cel galben, respectiv cel roşu. Inspiraţia i-a venit în timp ce era la un semafor.

Tot în 1966, Aston a introdus măsura ca în fiecare meci să existe un arbitru de rezervă, care să îl poată înlocui pe cel central în cazul în care acesta nu mai poate continua.

Ken Aston a fost şi instructor şef al Organizaţiei Americane de Fotbal pentru Tineret, iar în 1977 fost premiat „pentru serviciile aduse fotbalului din Statele Unite”. S-a stins din viaţă la 23 octombrie 2001.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola