Cel mai cunoscut scriitor ceh a rămas fără cetățenie, care i-a fost retrasă de regimul comunist cehoslovac.
Milan Kundera şi soţia sa, Vera, au primit documente la locuinţa lor din partea ambasadorului Cehiei la Paris, Petr Drulak, la data de 28 de noiembrie, a declarat Zuzana Stichova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe.
”Nu a fost nicio ceremonie, doar o livrare personală”, a spus ea, adăugând că, potrivit Ministerului de Externe ceh, cărţile scrise de Milan Kundera au făcut Republica Cehă faimoasă în întreaga lume.
Premierul Andrej Babis i-a propus lui Kundera şi soţiei sale să le fie redată cetăţenia cehă în timpul unei vizite a şefului guvernului ceh anul trecut la Paris.
Terenul fusese pregătit de ambasadorul ceh la Paris, care i-a întrebat pe soții Kundera dacă sunt de acord cu reprimirea cetățeniei după atâția ani, după cum a declarat acesta pentru novinky.cz.
”Au fost foarte fericiţi. Ei îşi dau seama că nu este un moment care să le schimbe viaţa, dar au simţit caracterul simbolic al acestui gest şi a fost foarte important pentru ei”, a declarat Drulak pentru cotidianul Pravo Daily.
Scriitorul Milan Kundera, în vârstă de 90 de ani, şi-a părăsit ţara de origine şi s-a stabilit în Franţa în 1975.
Autorităţile cehoslovace i-au retras cetăţenia în urma publicării în 1979 a romanului ”Cartea râsului şi a uitării”, în care l-a descris pe preşedintele cehoslovac Gustav Husak drept ”preşedinte al uitării”.
În 1981, Kundera a primit cetăţenia franceză.
Cehoslovacia a fost împărţită în două state în 1993 – Cehia şi Slovacia – după căderea regimului comunist.
Milan Kundera este cunoscut pentru romanele ”Gluma” (1967), volumul ”Iubiri caraghioase” (1969), „Viaţa e în altă parte” (1969), ”Insuportabila uşurătate a fiinţei” (1984).