Evenimentul Istoric > Articole online > Douăzeci de ani mai triști fără Bibanul
Articole online

Douăzeci de ani mai triști fără Bibanul

În liceu i se spunea Bibanul și boxa la categoria semimijlocie.

În 1954 a debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a jucat până în1989. Prietenul său Liviu Ciulei îl cataloga „un actor de geniu”.

A jucat, de asemenea, pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Dem Rădulescu a fost distribuit şi în zeci de filme, dintre care menţionăm:

„Reprezentant strălucit al promoţiei marilor actori de teatru şi film care au ilustrat ultima jumătate de veac a artei spectacolului românesc, de-a lungul carierei, Dem Rădulescu a creat zeci şi zeci de roluri, îndeosebi de comedie, colaborând şi cu Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, jucând în filme, fiind adesea invitat la Radio şi la Televiziune”, se menţiona într-un comunicat, citat de Agerpres, al Uniunii Teatrale din România – UNITER şi Uniunii Cineaştilor din România din 11 septembrie 2000.

A fost profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Dem Rădulescu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 2000 şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor.

A fost căsătorit cu Paula Rădulescu – actriță și balerină la Teatrul de Revistă Constantin Tănase și cu actrița Adriana Șchiopu (Mioara Popovici din „Vine poliția!”, Lucreția din „Băieți Buni”) cu care are o fiică născută la 14 octombrie 1986, Irina Rădulescu, aceasta călcând pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

În 2010, i-a fost conferit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea, iar la 27 martie 2016 a fost omagiat şi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.

Registration

Aici iti poti reseta parola