Evenimentul Istoric > Articole online > Două avioane se ciocnesc deasupra oraşului New York, o premieră în istoria SUA
Articole online

Două avioane se ciocnesc deasupra oraşului New York, o premieră în istoria SUA

Incredibila coloziune în zbor este, de altfel, singurul accident de acest tip care s-a produs deasupra unui mare oraş, în toată istoria Statelor Unite, scrie history.com.

Ningea la New York în acea dimineaţă, în care un DC-8 al companiei United de la Chicago se îndrepta spre aeroportul Idlewild (acum aeroportul internaţional John F. Kennedy) la sud de Queens.

În acelaşi moment, un Super Constellation TWA de la Dayton, Ohio, se îndrepta spre aeroportul LaGuardia de la nord de Queens.

Condiţii meteo

Din cauza condiţiilor meteorologice, zborul United a pus în aşteptare. Pilotul a calculat greşit localizarea, iar avionul a intrat direct pe traiectoria zborului TWA.

La bordul celor două avioane se aflau 128 de persoane.

Un pasager de 11 ani, Stephen Baltz, a fost capabil să descrie scena, fiind supravieţuitor al catastrofei aeriene: „Părea ireal, a fost o explozie, avionul a început să piardă altitudine, oamenii ţipau. M-am ţinut strâns de scaun, apoi avionul s-a prăbuşit”.

Baltz a supravieţuit accidentului, dar a decedat a doua zi, după-amiaza, fiind grav rănit în urma tragediei aviatice.

Victime

Toate celelalte persoane de la bordul avioanelor au decedat.

Avionul TWA s-a prăbuşit pe Miller Field, un aerodrom militar din Staten Island. Zborul United, care nu mai avea motorul drept şi o parte dintr-o aripă, s-a prăbuşit în mijlocul cartierului Park Slope, în Brooklyn.

A ratat la limită Academia St. Augustine şi a lovit un bloc şi biserica Pillar of Fire.

Incendii

Alte zeci de clădiri au luat foc în explozia care a urmat.

La sol au murit şase persoane.

Cum tragedia s-a petrecut în preajma Crăciunului, cadouri transportate de pasagerii avionului erau împrăştiate pe străzile din jur, o imagine care a dat o şi mai mare încărcătură simbolică tragediei.

Au izbucnit numeroase incendii la clădirile din jur, iar eforturile pentru stingerea lor au durat aproape 72 de ore.

CREDIT FOTO: vintag.es

Registration

Aici iti poti reseta parola