Generația tinerilor de azi, mai ales elevi și studenți, trebuie să afle și să înțelegă de ce generația părinților lor striga, în decembrie 1989, că și-a luat ”rația de libertate”.
Trebuie să afle și să înțeleagă că mulți tineri din anii dictaturii comuniste, elevi și studenți, au încercat, după mintea și puterea lor, să se opună sistemului, să arate că își doresc o viață într-o societate democrată, unde există libertate și drepturi.
În arhivele CNSAS există documente ale Securității care demonstrează că liceenii și studenții generau probleme regimului, că exista o strategie de supraveghere bazată, în primul rând, pe informatori.
Marile probleme pe care le creau generațiile anilor 60 și 70 erau legate de curentul Hippie (sau Hippy), de știrile și muzica difuzate de postul de radio ”Europa liberă”, dar mai ales de planurile periculoase ale tinerilor să fugă din țară pentru a duce ”o viață liberă”.
Ofițerii de Securitate consemnau în rapoartele lor activitățile plănuite sau organizate de ”grupuri dușmănoase”. Unul dintre aceste rapoarte, aflat acum în arhiva CNSAS, este datat 19 iunie 1972 și a fost întocmit de Direcția I a Securității, înglobată în Ministerul de Interne.
Interesant este că securiștii care au făcut anchetele nu i-au aruncat în pușcării pe elevii și studenții depistați că puneau la cale comploturi împotriva regimului comunist și a liderilor săi. Pe cei mai mulți i-au transformat în informatori.
Grupurile fugarilor din țară
Ofițerul de securitate a întocmit „Documentarul” folosind limbajul de lemn specific perioadei.
Raportul abundă în greșeli gramaticale și de exprimare, pe care însă le-am îndepărtat pe cât posibil.
Și în textul de mai jos, la fel ca în primul episod despre „Conspirația elevilor”, veți vedea că erau și părinți care își denunțau copiii atunci când li se părea că fac parte dintr-un anturaj dubios.
Trădătorul grupului să fie suprimat!
În luna ianuarie 1971, organele de securitate ale Inspectoratului Timiș au descoperit și destrămat o grupare formată din 9 elevi de liceu, care intenționau să fugă din țară.
Semnalarea a fost făcută de către BALTAG ADRIAN, fost student exmatriculat pentru absențe nemotivate, autorul inițierii acestui grup. Ulterior, în timpul verificărilor, semnalarea a fost confirmată și de mama lui MONORAN ION, care ne-a informat că fiul ei face parte dintr-o grupare, cât și de VULPAȘIN ION, inginer la Întreprinderea ”ELECTROMONTAJ”, care a sesizat organele de miliție.
BALTAG ADRIAN le promite procurarea unor pașapoarte italiene în schimbul sumei de 15.000 lei, în care sens a solicitat 5 fotografii și un avans de 1.000 lei.
NEGOIȚĂ LIVIU, VULPAȘIN ION și GOGA DORU, fiecare – individual – au discutat despre intențiile lor cu alți elevi de la mai multe licee, pe care i-au determinat să ia hotărîrea de a pleca din țară, astfel că numărul celor care au acceptat să plece din țară a ajuns la 19.
În perioada 5-10 febr. 1971 au avut loc mai multe întîlniri la restaurante sau cofetării, unde se discutau posibilitățile de plecare din țară. La una din aceste întîlniri, elevul TĂNĂSESCU TEODOR a motivat intenția de a pleca din țară prin aceea că tatăl său a fost legionar, a fost condamnat și că el nu are viitor în R.S.România.
A scos în evidență că tatăl său a fost condamnat ca urmare a trădării de către alte persoane și a propus – iar restul membrilor au hotărît – că, în cazul cînd vreunul din cei prezenți va informa organele de drept, să fie suprimat.
Între timp, unii din membrii grupului, au început să se convingă că BALTAG A. nu le poate înlesni posibilitatea plecării lor din țară, au renunțat la intențiile lor, însă nu au informat organele în drept.
La propunerea organelor noastre, au fost puși în dezbatere publică un număr de 13 tineri, iar asupra restului s-a luat măsura avertizării.
Din exemplul relatat mai sus, rezultă că numai întîmplarea a făcut ca acest grup să fie depistat. Deși în aceste locuri rețeaua noastră era prezentă, ea nu ne-a informat. De aici se poate trage concluzia că nu erau capabili sau nu erau bine instruiți. (n.r. Rețeaua la care se referă securistul era cea formată din informatorii recrutați din rândul studenților și elevilor.)
Complot periculos: dezarmarea unor milițieni și deturnarea unui avion
La data de 09.07.1971, organele Inspectoratului județean Cluj, au trecut la avertizarea numitului POP VALER, tînăr fără ocupație, în vîrstă de 18 ani (condamnat în martie 1971 la 3 luni de închisoare corecțională pentru tentativa de trecere frauduloasă a frontierei). A relatat în plus că la data de 19.06.1971 a avut o întîlnire cu URECHE ȘTEFAN, tînăr fără ocupație, în vîrstă de 18 ani și BĂDESCU FLORIN, elev în clasa a XI-a la Liceul nr.12 din Cluj, în vîrstă de 19 ani. Au analizat modul în care ar putea deturna un avion, în care sens preconizau să-și procure armament prin dezarmarea unui milițian sau paznic.
În urma măsurilor de verificare, au rezultat și alți 3 tineri care s-au asociat în scopul evaziunii (n.r. evadării) din țară. S-a stabilit că cei în cauză s-au întîlnit în mai multe rînduri, în diferite locuri, purtînd discuții cu privire la procurarea de armament de la o unitate militară sau prin dezarmarea unor milițieni.
În eventualitatea că nu și-ar fi putut pune în aplicare planul de evaziune prin deturnarea unui avion, s-au gîndit și la posibilitatea răpirii unui diplomat al unei țări capitaliste, în schimbul căruia să li se faciliteze condiții de a părăsi țara, iar doi dintre ei își propuseseră să fugă în munți.
Pentru a preveni materializarea intențiilor, au fost arestați preventiv de organele de miliție cele 5 elemente ce formau această grupare, iar la 20.09.1971, Tribunalul Militar Cluj i-a condamnat între 5-8 ani închisoare și interzicerea unor drepturi între 2-4 ani.
Și-au supt reciproc sîngele, în semn de ”legămînt”.
La începutul lunii august 1971, organele de miliție din județul Hunedoara, au arestat pentru infracțiunea de furt pe CIOLAC ION, în vîrstă de 19 ani, fără ocupație.
Ca urmare a extinderii cercetărilor în comun cu organul de securitate, s-a stabilit că acesta, împreună cu încă 5 elevi de la Grupul școlar profesional și Liceul nr.2 din Hunedoara, s-au constituit într-o grupare denumită de ei ”FRAȚII DE CRUCE”. Membrii componenți au devenit ”frați de cruce” printrun ritual: și-au crestat mîna stîngă cu cuțitul, după care și-au supt reciproc sîngele, în semn de ”legămînt”.
CIOLAC ION a pus în discuție posibilitatea pregătirii unei eventuale evaziuni (n.r. evadări). Despre existența și caracterul grupării ”FRAȚII DE CRUCE„ a fost informat Comitetul județean P.C.R. Hunedoara.-
CIOLAC ION a fost condamnat pentru infracțiunea de furt, iar ceilalți elevi prelucrați pe școală, urmînd ca organizația U.T.C. să acționeze în direcția influențării lor pozitive. Arestați pe aeroportul din Tîrgu Mureș ca să nu fure avionul În cooperare cu I.S.J. Harghita, s-a trecut la identificarea numitei G.A. și după verificările prin care s-a stabilit activitatea și personalitatea celei în cauză, a fost contactată de organele noastre, declarînd că are cunoștință despre faptul că SOBESTER FRANCISC și TOTH CSONGOR din Tg. Mureș, intenționează să plece ilegal din țară.
Cu această ocazie, sus-numita a fost recrutată de organele noastre și i s-a dat sarcină să se prezinte la întîlnirea cu SOBESTER FRANCISC, la care acesta a chemat-o prin scrisoare pentru data de 8 sept. 1971. Paralel cu aceasta, numiții SOBESTER FRANCISC și TOTH CSONGOR au fost puși în filaj, stabilindu-se că la data și ora menționată în scrisoare, s-au întîlnit cu G.A., urcîndu-se în autobuzul care pleacă la Aeroport pentru cursa de avion Tg. Mureș – București, de la orele 20.20.
În incinta clădirii, G.A. a stabilit că din acest grup fac parte un număr de 7 persoane care deja se aflau acolo avînd bilete de avion pentru ruta de mai sus și că vor încerca să deturneze avionul în direcția Viena sau Munchen. Pe această bază, s-a trecut inițial la reținerea lui SOBESTER FRANCISC și TOTH CSONGOS, iar apoi au fost identificați și ceilalți membri ai grupului.
De precizat că majoritatea acestor tineri sînt repetenți sau cu rezultate foarte slabe la învățătură, provin din familii dezorganizate și nu au fost suficient supravegheați de școală și părinți.
„Cei trei care au speriat vestul” erau, de fapt, 11 minori
Un informator al organelor noastre ne-a informat că în orașul Tulcea, mai mulți tineri s-au constituit într-o grupare denumită ”Cei trei care au speriat vestul”.
Luîndu-se măsuri de verificarea semnalării prin dirijarea și a altui informator, s-a stabilit că într-adevăr, un număr de 11 tineri, dintre care 4 de 17-18 ani, fără ocupație, 5 elevi în clasa a VIII-a și 2 în clasa a VII-a, s-au constituit în gruparea mai sus menționată.
Identificîndu-se fiecare component al grupării, a rezultat în plus că unul dintre ei, respectiv BACALU ION, era deja în atenția noastră, întrucît coresponda cu postul de radio ”Europa Liberă”.- Inițial, numiții- toți fără ocupație, se întîlneau periodic în parcul ”Delta” din orașul Tulcea, unde discutau și hotărau modalitățile de a comite unele acte antisociale ca: șantaj, furturi, seducții, vagabondaj etc.Dosar CNSAS. Uteciștii lui Ceaușescu plănuiau să răpească diplomați și să deturneze avioane