Evenimentul Istoric > Articole online > Dora Ratjen, femeia-bărbat de la Olimpiada lui Hitler
Articole online

Dora Ratjen, femeia-bărbat de la Olimpiada lui Hitler

Legendarul atlet de culoare Jesse Owens a umbrit sărbătoarea ariană a lui Hitler, câștigând patru medalii de aur.

Un alt episod straniu, de la aceste Jocuri Olimpice a fost dezvăluit abia doi ani mai târziu: participarea Dorei Ratjen la competiția de săritură înălțime pentru femei, deși era bărbat get-beget.

Pe 21 septembrie 1938, Dora Ratjen se întorcea în țara ei natală, Germania, de la Campionatele Europene de Atletism care avuseseră loc la Viena și unde câștigase medalia de aur la înălțime stabilind un nou record mondial. La fel ca la olimpiada din 1936, unde obținuse locul IV, lumea nu acordase nici acum o prea mare importantă aspectului masculin al concurentei.

–Dora Ratjen, la Jocurile Olimpice din 1936–

Însă un conductor vigilent a raportat poliției din Magdeburg că în trenul său se află „un bărbat îmbrăcat ca o femeie”.

Poliția germană a dus-o pe Ratjen la secție. Amenințată că va fi dezbrăcată pentru a se vedea ce sex are cu adevărat, atleta a decis să mărturisească adevărul.

Ulterior, la poliție a fost chemat și tatăl lui Ratjen, care în conformitate cu registrele poliției, a declarat următoarele:

„Când soția mea a născut, eu nu eram la căpătâiul ei, ci mă aflam în bucătărie. Când s-a născut copilul, moașa m-a strigat: «Heini, e băiat!». Dar cinci minute mai târziu, mi-a zis: «De fapt, e fată!»”

Dora, care în acea zi era îmbrăcată într-un deux-pièces și ciorapi de nailon de culoarea pielii, a mărturisit și ea că este din punct de vedere biologic bărbat, dar a fost crescută ca o fată:

„Părinții m-au crescut ca fată. Am purtat rochițe toată copilăria mea. Dar de la vârsta de 10-11 ani am început să înțeleg că nu sunt fată, ci băiat. Totuși, nu i-am întrebat niciodată pe părinții mei de ce trebuie să port haine de femeie.”

Transcrierea interogatoriului, care a fost descoperită de Der Spiegel în arhivele poliției, arată că Dora Ratjen s-a simțit ușurat(ă) de faptul că adevărul a ieșit în sfârșit la lumină.

După interogatoriu, un medic al poliției a fost adus pentru a o examina. Caracteristicile sexuale secundare erau categoric masculine, însă organele genitale prezentau o anomalie anatomică asemenea unui țesut cicatricial orientat către înapoi, și care împiedica raporturile sexuale, fără însă a afecta calitatea de mascul biologic.

Anomalia explica și de ce, pentru puțin timp la naștere, sexul Dorei fusese determinat greșit.

După ce Dora a fost confirmată oficial ca fiind bărbat, poliția a trimis un mesaj radio către Berlin:

„Campioana europeană la săritura în înălțime Ratjen Dora nu este femeie, ci bărbat. Rugăm, informați imediat Ministerul Sporturilor al Reich-ului. Așteptăm dispoziții prin radio.”

La scurt timp, a fost declanșată o avalanșă de decizii, printre care cea de a o împiedica pe Dora Ratjen să mai participe la vreo competiție sportivă. În plus, medalia de aur de la Viena a fost înapoiată și apoi decernată sportivei de pe locul doi.

Dar pentru Dora, rebotezată Heinrich, schimbarea nu a fost devastatoare. El a moștenit un bar de la părinții săi și a condus această afacere până la sfârșitul vieții.

Totuși, afacerea a explodat din nou: un articol din 1996 al revistei Time afirma că Ratjen ar fi fost pusă de Partidul Nazist să joace rolul de femeie la Jocurile Olimpice de la Berlin, în dorința regimului de a obține rezultate cât mai bune. Mai mult, Gretel Bergmann, fostă colegă de lot cu Ratjen, a confirmat această teorie.

Bergmann a fost o atletă germană evreică, scoasă din lot chiar înaintea Jocurilor Olimpice, din cauza rasei sale. Ea a imigrat în Statele Unite în 1937, unde a trăit până la decesul său în 2008.

Registration

Aici iti poti reseta parola