Evenimentul Istoric > Articole online > Don Quijote i-a marcat cariera, dar financiar Cervantes nu a câștigat mai nimic de pe urma sa
Articole online

Don Quijote i-a marcat cariera, dar financiar Cervantes nu a câștigat mai nimic de pe urma sa

În urmă cu mai bine de patru secole, scriitorul spaniol Miguel de Cervantes publica opera care avea să îi marcheze cariera.

La 16 ianuarie 1605, Cervantes publica la Madrid romanul Don Quijote de la Mancha (titlul original și complet: Iscusitul hidalgo Don Quijote de La Mancha).

Cervantes avea deja 60 de ani când a finalizat cartea, iar apoi a adăugat o continuare a ei.

Prima ediţie

Prima ediție a fost vândută în 400 de exemplare. Primul exemplar a fost destinat ducelui de Bejar, unul dintre cei mai bogați aristocrați spanioli de la acea vreme.

Majoritatea exemplarelor din prima ediție au traversat Oceanul Atlantic pe corăbii spre America, editorul Francesco de Robles fiind convins că acolo cartea s-ar putea vinde la un preț mai ridicat.

Romanul a avut un succes uriaș, astfel că au fost lansate noi ediții în același an.

Conform history.info, din păcate pentru el, Cervantes s-a ales cu faima, dar nu și cu banii de pe urma romanului, fiindcă înainte de publicarea primei ediții, el vânduse deja toate drepturile la un preț derizoriu.

Principele ingeniozităţii

Influenţa lui Cervantes în literatura universală a fost atât de mare, încât limba spaniolă modernă a fost numită „limba lui Cervantes”.

Supranumit „Principele ingeniozităţii”, Cervantes este cunoscut în primul rând ca autor al operei „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, pe care mulţi critici literari l-au considerat primul roman modern şi una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.

Până la acest succes, Cervantes nu a fost un nume de luat în seamă în literatura spaniolă.

Născut în 1547, el a fost exilat din Castilia în 1569 și a ajuns la Roma, lucrând o perioadă ca asistent personal al unui cardinal.

Apoi s-a înrolat ca soldat în flota navală regală a Spaniei. A fost capturat de pirați în 1575 și ținut prizonier timp de cinci ani.

Tentative de evadare

A avut nu mai puţin de patru tentative de evadare, fiecare soldându-se cu un eşec.

De fiecare dată a refuzat să-şi trădeze complicii, suportând greutatea pedepselor fără a se lăsa intimidat de ameninţările guvernatorului turc în subordinea căruia fusese dat.

De-abia în 1580, prin operaţiunea a doi fraţi iezuţi care se aflau în trecere, s-a plătit, şi cu ajutorul familiei, răscumpărarea pentru vrednicul soldat.

Este vorba despre doi reprezentanţi ai ordinului creştin „Părinţii trinitari”, care se ocupa cu eliberarea deţinuţilor, uneori acceptând să fie luaţi ei înşişi deţinuţi în schimbul eliberării captivilor.

Acesta a fost salvat cu doar câteva minute înainte de a fi îmbarcat pentru Constantinopol. Nimeni nu l-ar mai fi putut răscumpăra de acolo. 

Roman pastoral

Și-a încercat norocul cu romanul pastoral La Galatea, însă nu a avut succes, astfel că a devenit agent comercial al Armadei Spaniole, ulterior activând și în calitate de colector de taxe și impozite pentru administrația locală. În 1597 ar fi ajuns pentru trei ani în închisoarea din Sevilia.

Scriitorul a fost acuzat de însuşirea banului public, găsindu-se unele neregularităţi în calculele de care se făcea responsabil. Don Quijote a fost „conceput” chiar la închisoare sau cel puţin asta a scris Cervantes în prefaţă, nefiind clar dacă a început sau nu să-l scrie în timp ce era încarcerat.

A doua parte a romanului apărut în 1615 sub numele de ”Ingeniosul cavaler Don Quijote de la Mancha” și este una dintre cele mai traduse opere din lume. Mai multe surse susțin că după Biblie este cea mai tradusă operă din lume, fiind disponibilă în peste 140 de limbi și dialecte.

Orașul său de naștere, Alcala de Henares (30 de km est de Madrid), a devenit loc de pelerinaj pentru iubitorii operelor sale, piața centrală purtându-i astăzi numele. Nu întâmplător, spaniola este numită ”limba lui Cervantes”.

Povestea osemintelor

Scriitorul a murit la nici un an de la publicarea continuării romanului Don Quijote, la 22 aprilie 1616. A fost înmormântat în Madrid, însă osemintele sale au dispărut în 1673.

În 2014, autoritățile spaniole au lansat o amplă investigație arheologică pentru găsirea osemintelor sale.  Elemente definitorii au fost faptul că la 24 de ani și-a pierdut o mână, iar ulterior a fost împușcat și în piept.

Rămăşiţe umane aparținând scriitorului au fost identificate și ulterior confirmate la 17 martie 2015.

El a fost reinhumat la 11 iunie 2015, într-un cimitir din Madrid, cu onoruri militare și în prezența mai multor lideri politici din Spania.

Registration

Aici iti poti reseta parola