Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Document inedit. Invitația la botezul viitorului rege Mihai I
Articole online

Document inedit. Invitația la botezul viitorului rege Mihai I

Invitația este importantă datorită semnificației sale: botezul viitorului rege Mihai I.

Este din carton, tipărită, are o coroană regală încrustată la mijloc (P. Regal, 1922, Invitație, M.M.B.).

,,Din Înalt Ordin, Mareșalul Curții Regale are onoarea de a înștiința pe Dl. Pherechyde, fost președinte al Consiliului ad-interim și Doamna Pherechyde, că sunt invitați la ceremonia botezului A. S. R. Principele Mihai, care va avea loc Duminică 22 inuarie 1922, la orele 16.30, la Palatul Regal din București.

Ținuta participanților este obligatorie. Domnii: frac, cravată albă, decorațiuni, Marea Cruce cu cordon.

Corpul Diplomatic în uniformă. Doamnele: toaletă de oraș cu pălărie. Militarii: ținuta de cermonie în ghete. Marea Cruce cu cordon.

Sunteți rugați să bine-voiți a răspunde invitației noastre”.

Principele moștenitor Carol al României și principesa Elena a Greciei se căsătoresc la Atena, pe 10 martie 1921, petrecându-și luna de miere la Tatoi.

Mihai se naște la Castelul Foișor, pe 25 octombrie același an. Principesa Elena este asistată de prof. dr. Louros (medicul Familiei Regale a Greciei), de doamna dr. Manicatide-Veners și de dr. Romalo (medicul personal al regelui României).

Nașterea dificilă și prematură este extenuantă pentru mamă; la ea asistă și regina Maria, care îi administrează principesei Elena cloroform. Starea pruncului este descrisă prin calificativul „destul de satisfăcătoare”.

„Deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este cu adevărat un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume (…) L-am numit Mihai, ca să aibă un nume românesc cu adevărat popular”, nota Regina Maria, bunica bebelușului.

Pe 26 octombrie, în București se trag 101 de salve de tun în onoarea noului născut. La ora 18 are loc ceremonia de înregistrare la starea civilă, în fața lui Mihai Antonescu (ofițer al Stării Civile pentru familia regală). Martori au fost generalul Alexandru Averescu, președintele Consiliului de Miniștri și Nicolae Mișu.

Duminică, 22 ianuarie 1922, are loc botezul principelui Mihai, care nu fusese până atunci pomenit în slujbele bisericești, nefiind botezat.

Ceremonia propriu-zisă a botezului a fost în mare parte aceeaşi ca şi la botezul principelui Carol:

„Pruncul regal a fost adus în braţe în Sala Tronului, de către doamna de onoare a principesei Elena şi întâmpinat de Î.P.S.S.Mitropolitul Primat dr. Miron Cristea.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola