Evenimentul Istoric > Articole online > Doctorul Streinu-Cercel a plătit pentru năstrușnicia intitulată Vacanța Mare
Articole online

Doctorul Streinu-Cercel a plătit pentru năstrușnicia intitulată Vacanța Mare

„Conducerea Ministerului Sănătăţii a decis modificarea Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID 19 prin introducerea mai multor specialişti în boli infecţioase, cardiologie, epidemiologie, hematologie, precum şi înlocuirea prof. dr. Adrian Streinu Cercel din funcţia de preşedinte al acestei comisii”, afirmă sursa citată într-o informare transmisă joi.

„Nici nu trebuia luat în serios”

Prim-ministrul Ludovic Orban a apreciat joi dimineața că documentul aparţinând managerului Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, reprezintă o „năstruşnicie”, inclusiv în ce priveşte măsurile propuse pe plan economic, în contextul pandemiei de coronavirus.”Aceea este o năstruşnicie. O stupiditate mai mare nu am văzut. Nu ştiu dacă l-aţi citit. Zici că e făcut în anii ’50, cu ‘la fiecare după nevoi’, cu statul care se ocupă de tot, preia distribuţia de energie electrică, de apă, utilităţi, nu mai plăteşte nimeni taxe. Statul rezolvă tot. Aia e o nebunie, vă spun sincer. Nici nu trebuia luat în serios. Iar chestiunea aceea – chiar stau şi mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu – cu carantinarea părinţilor şi bunicilor noştri, cu ruperea de familii, acestea sunt lucruri de o gravitate extremă care nu trebuie tratate numai cu un zâmbet, ci şi cu măsuri”, a arătat premierul într-o declaraţie de presă susţinută după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Afirmații controversate

Asociaţia civică Reset îi solicita miercuri ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, prin intermediul unei scrisori deschise, să-l demită pe directorul Adrian Streinu Cercel de la conducerea Institutului Boli Infecţioase Prof. Dr. ‘Matei Balş’ din Bucureşti.

Membrii Reset arată că solicitarea vine ca urmare a şirului declaraţiilor „controversate” făcute de reputatul medic în contextul epidemiei de Sars Cov-19, cea mai criticată şi controversată dintre acestea făcând referire la „Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”.

„De la izbucnirea focarelor de infecţie cu Covid-19, Institutul de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’ a fost în centrul atenţiei prin persoana dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul acestui prestigios institut. De la începutul declarării stării de urgenţă, domnul Cercel s-a remarcat prin afirmaţii controversate, neînsoţite de dovezi ştiinţifice sau chiar hazardate.

În 27 ianuarie, de exemplu, dr. Cercel ne asigura că ‘acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal’ sau că ‘Hubei e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus’. Acelaşi medic, specialist în boli infecţioase, ne explica recent că ‘alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun’. Toate aceste declaraţii au fost contrazise de alţi experţi, precum şi de realitate. Cea mai recentă ‘realizare’ a domnului Streinu-Cercel o reprezintă elaborarea unui plan intitulat „Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19″, care are mai degrabă accente anecdotice decât o rigurozitate proporţională cu situaţia medicală în care ne aflăm”, spun activiştii de la Reset în scrisoarea adresată ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Cei de la Reset amintesc de faptul că Adrian Streinu Cercel a propus, printre altele, adoptarea unor măsuri precum izolarea persoanelor de peste 65 de ani, astfel încât să fie ţinute singure sau cu persoane de aceeaşi vârstă, inclusiv în hoteluri rechiziţionate, izolarea totală a celor din grupa de vârstă 40-65 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola