Evenimentul Istoric > Articole online > Doctorul imunolog care a părăsit România comunistă când Ceaușescu era în culmea gloriei
Articole online

Doctorul imunolog care a părăsit România comunistă când Ceaușescu era în culmea gloriei

A adus însemnate contribuţii în imunologie, în abordările şi soluţionările la nivel celular şi molecular, soldate cu descoperiri valoroase: vaccinurile sintetice, răspunsul imun, complexele mecanisme imunochimice.

Constantin Atanasie Bona, imunolog american de origine română, s-a născut la 5 iunie 1934, la Lugoj, judeţul Timiş, unde şi-a efectuat şi studiile liceale.

A absolvit Facultatea de Medicina din Bucureşti (1958) şi a devenit doctor în ştiinţe medicale (1968), cu o teză privind „Alterarea leucocitelor în cursul procesului de pinocitoză”.

A fost şeful laboratorului de imunochimie al institutului „Dr. Ion Cantacuzino” din Bucureşti (1965-1968).

A plecat din ţară în anul 1968 şi s-a stabilit la Paris. Aici a a fost cercetător la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice şi Institutul Pasteur (1990-1997) şi a obţinut un al doilea doctorat la Universitatea din Paris (1975).

Visul american

În anul 1977 s-a stabilit în SUA unde a fost cercetător-invitat la NIH, Bethesda, Maryland (1977-1979), profesor la catedra de imunologie, Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York (din 1984). Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în peste 250 de lucrări, apărute în periodice străine, monografii şi tratate de imunologie, între care: „Biologia arsurilor” (1967), „Lymphocitic Regulation by Antibodies” (1981), „Biological Applications of Antiidiotypic Antibodies” (1988), „Immunology for Medical Students” (1990).

A făcut parte din comitetul de redacţie a 16 reviste de imunologie, fiind membru în mai multe organisme ştiinţifice internaţionale: „Societatea franceză de imunologie”, „Societatea Regală Microscopică din Oxford”, „Societatea Regală de Medicină din Londra”, „Societatea Britanică de Imunologie”, „Asociaţia Americană de Imunologie”. De asemenea a făcut parte din „Societatea Internaţională de Biologie Celulară” al cărei preşedinte a fost în perioada 1968-1971.

Din 1992 este membru de onoare al Academiei Române.

Registration

Aici iti poti reseta parola