Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Doamna din Cao, readusă la viață după 1500 de ani
Articole online

Doamna din Cao, readusă la viață după 1500 de ani

În 1987, săpăturile de la Huaca Rajada, Sipán, au scos la lumină morminte intacte, cu mai multe mumii, dintre care prima a fost numit Domnul Sipánului.

Bijuteriile și ornamentele din aur, argint, cupru și pietre prețioase au arătat că era de cel mai înalt rang.

Au existat două piramide la Huaca Rajada, la fel cum s-a constat ulterior într-un sit Moche, descoperit la El Brujo.

În 2006, la Huaca El Brujo (Locul Sacru al Vrăjitorului) de pe coasta de nord a statului Peru, a fost descoperită o altă mumie, dar de data aceasta era vorba de o femeie.

Doamna din Cao, așa cum a fost numită, murise în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, probabil din cauza unei complicații la naștere.

O a doua tânără, probabil un sacrificiu, era înmormântată cu ea.

Cele două piramide principale, Huaca del Sol și Huaca de la Luna de la El Brujo, au fost cândva centrul sărbătorilor sociale și religioase ale culturii pre-inca Moche.

Când arheologii peruvieni au început să descopere aspect ale vieții populației Moche descrise pe pereții mormântului, au fost convinși că imaginile sunt reprezentări metaforice ale evenimentelor cosmice.

Anterior, se credea că societatea era condusă de bărbați, după descoperirea Domnului din Sipán.

Cu toate acestea, un ritual descris pe peretele mormântului prezintă indivizi legați, învinși, goi, care mărșăluiesc către platforma superioară a marii piramide unde le este tăiat gâtul, ca sacrificiu pentru o zeitate supremă.

În mod uimitor, un mare pahar de argint, marca unui conducător în societatea Moche, este folosit pentru a colecta sângele și apoi sângele este consumat de preoteasa-regină.

Nu numai bogăția artefactelor, ci și armele găsite alături de mumia feminină, indică faptul că ar fi putut fi o conducătoare.

Ceea ce a făcut-o pe Doamna din Cao și mai remarcabilă au fost tatuajele ei.

Populația Moche nu și-a mumificat morții în mod deliberat, dar climatul uscat a păstrat și tatuajele complicate ale Doamnei din Cao.

Nimeni nu cunoaște circumstanțele exacte ale vieții Doamnei din Cao, dar este clar că i s-a acordat statutul egal la moartea sa cu cel al presupușilor conducători masculini.

La fel ca Hatshepsut, tehnologia modernă a readus-o la viață pe Doamna din Cao.

Cu ajutorul unor metode împrumutate din criminalistică, oamenii de știință au reconstituit chipul Doamnei din Cao.

Brațele și picioarele femeii erau acoperite cu tatuaje.

După scanarea cu laser a craniului Doamnei din Cao, cercetătorii au obținut înfățișarea pe care o avea chipul său.

Apoi, folosindu-se tot de o metodă împrumutată din criminalistică, ei au fost în măsură să-i reconstituie chipul, realizând un model la dimensiuni naturale.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola