Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dispariția dinastiei Romanov: Cum a scăpat Marea Ducesă de execuția bolșevicilor
Articole online

Dispariția dinastiei Romanov: Cum a scăpat Marea Ducesă de execuția bolșevicilor

Îndepărtarea dinastiei Romanov

Nicolae era cel mai mare dintre cei cinci copii, sora sa cea mai mică fiind Marea Ducesă Olga Alexandrovna, care avea să scape de soarta fratelui și familiei ei. În momentul în care a izbucnit revoluția, Nicolae a fost obligat să abdice, bolșevicii preluând conducerea, iar țarul, soția sa Alexandra și cei cinci copii ai lor au fost trimiși să locuiască în reședința imperială, până când Lenin a decis să îl execute.

În acest timp, Olga lucra ca asistentă medicală pe timpul Primului Război Mondial, urmându-l pe cel de-al doilea soț al său, Nikolai Kulikovsky, pe frontul unde era soldat. Datorită acestei căsătorii, Olga nu a fost arestată imediat, motiv care a făcut-o pe aceasta să încerce să fugă alături de soțul său, însă aceștia au fost descoperiți, prinși și trimiși în arest la domiciliu.

Au reușit să scape de execuție din noroc. O comunicare greșită între două grupuri comuniste a provocat confuzie cu privire la cine va executa sentința finală. Înainte de a se decide acest lucru, Olga și Nikolai au reușit să fugă din Rusia și să se stabilească în Danemarca.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Danemarca este ocupată de naziști, iar la sfârșitul războiului acesta este ocupată de sovietici, situația emigranților ruși fiind pusă în dificultate. În tot acest timp, cuplul a trăit liniștit în Danemarca până la intrarea rușilor în țară. În acel moment, întreaga familie a imigrat în Canada, unde și-au cumpărat o fermă pe care au păstrat-o până când s-au mutat copiii lor.

Exilul din Canada

Prima impresia a Olgăi despre Canada a fost amintirea față de Rusia. Olga se născuse într-o familie bogată care avea putere, lucru care i-a ușurat mare parte din viață. Și în Canada a dus o viață bună, având grijă de animale și pictând în timpul liber. Operele sale au fost prezentate la o expoziție de artă din Toronto în 1951.

Când Olga și Nikolai au îmbătrânit, s-au mutat într-o casă mai mică, unde au găzduit multe dintre rudele regale din mai multe state. În 1958, Nikolai a murit, Olga urmând să moară în 1960, la vârsta de 78 de ani. Starea de sănătate a celor doi era din ce în ce mai precară înainte de moartea lor, mai ales în cazul Olgăi când boala sa s-a înrăutățit după moartea soțului ei. Ultimele luni ale sale și le-a petrecut în Toronto, acasă la o altă familie de imigranți ruși cu care se împrietenise.

Registration

Aici iti poti reseta parola