În noul număr Evenimentului Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, publicăm mărturia șocantă a diplomatului Francisc Păcurariu, martor la invadarea Ungariei de către sovietici în 1956.
Povestea începe în data de 29 octombrie, dis-dedimineaţă când Biroul Politic a hotărât trimiterea de urgenţă a unei misiuni la Budapesta: Valter Roman pe linie de partid; ambasadorul Aurel Mălnăşan, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, pe linie de stat; și atașatul diplomatic la Belgrad, Francisc Păcurariu, pe linie de Crucea Roşie Română. De fapt, era o acoperire faţă de insurgenţii unguri. De aceea, toată misiunea era de „Crucea Roşie”: pe hârtie, însoțirea unui convoi de ajutoare umanitare. Ungaria tocmai se rupsese de linia stalinistă a Moscovei și reacția nu avea să întârzie.
Întreaga poveste cât și deznodământul acesteia le puteți afla din numărul de luna aceasta al revistei Evenimentul Istoric, disponibilă la punctele de difuzare ale presei și online pe www.agoramag.ro.
De asemenea, în noul număr al revistei Evenimentul Istoric, dezvăluim planul lui Hitler pentru acapararea Transilvaniei și supunerea României și Ungariei.
În urma unui dialog extraordinar cu profesorul Vasile Pușcaș am desprins câteva tușe esențiale ale istoriei românilor, aspecte, din păcate, prea puțin sau deloc cunoscute astăzi. În 1995 a fost publicat volumul Transilvania și aranjamentele europene (1940-1944) în care sunt încorporate două rapoarte germano-italiene, întocmite de Comisiile Mixte Altenburg-Rogeri (1940) și Hencke-Rogeri (1943). Acestea conțineau concluziile reprezentanților guvernelor Germaniei și Italiei la cercetările întreprinse în Translivania, ca urmare a aplicării Dictatului de la Viena (1940). În fapt, cele două guverne menționate încercau să „medieze” între România și Ungaria, state care-și disputau provincial Transilvania, și intenționau să arate că soluția dictată la Palatul Belvedere (Viena) de Ribbentrop și Ciano, trimișii lui Hitler și Mussolini, era bună atât pentru români și unguri, cât și pentru Europa.
Mai multe informații despre aceste documente, cât și despre planul lui Hitler, descoperiți în noul număr al revistei Evenimentul Istoric.
Un alt subiect interesant detaliat în noul număr al revistei, îl aduce în atenția cititorilor pe Misteriosul Iusuf Amza, un criminal comunist cu peste 100 de victime din România și Bulgaria.
Dintre ucigaşii profesionişti aflaţi în slujba comuniştilor, ne sunt familiare numele lui Gheorghe Pintilie zis Pantiuşa, Alexandru Nicolschi sau, în ultimii ani, Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior, care şi-au primit prea târziu pedeapsa. Punem pariu însă că aproape nimeni nu a auzit de Iusuf Amza, Gheorghe Ivanov sau Gheorghe Ivănescu. De fapt, este vorba de una şi aceeaşi persoană. Pur întâmplător i-am găsit fişa autobiografică de la verificările membrilor de partid dintre 1951 şi 1952. Din fişă, am aflat că Iusuf Amza devenit Gheorghe Ivănescu era în ianurie 1952 căpitan MAI şi primise „dicoraţia” (sic!) Steaua Republicii cls V. Meseria de bază era „muncitor necalificat”, adică nu avea vreo meserie.
Îşi petrecuse 20 de ani (1924-1944) la puşcărie în Bulgaria pentru o „faptă revoluţionară” pe care o descrie singur, fără virgule: „am fost condamnat la moarte pentru că am ucis un bandit un mare capitalist duşman al poporului”. Asta m-a făcut să gândesc că, de fapt, l-a omorât pe „marele capitalist” ca să-l jefuiască. I s-a comutat pedeapsa în închisoare pe viaţă. La puşcărie a intrat în contact cu comuniştii bulgari închişi şi ei şi le-a făcut servicii, fiindcă în toamna lui 1944, după lovitura de stat bolşevică de la Sofia, care a avut loc pe 9 septembrie 1944, a ajuns „şeful lagărului fascist” din Rusciuc, unde a făcut cel mai mare număr de victime.
Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://evz.ro/concurs-evenimentul-istoric-citeste-raspunde-castiga-14.html
Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.