Evenimentul Istoric > Articole online > Din secretele primelor mari afaceri cu petrol. Premiul Nobel pentru Pace plătit din țițeiul extras din Rusia de nepoții inventatorului dinamitei
Articole online

Din secretele primelor mari afaceri cu petrol. Premiul Nobel pentru Pace plătit din țițeiul extras din Rusia de nepoții inventatorului dinamitei

Abia în 1873 s-a desființat monopolul și s-a început exploatarea regiunii.

În 1901, Rusia era cea mai importantă țară producătoare de petrol din lume.

Dădea 10 milioane de tone, adică 51 la sută din produsul mondial, față de cele 43 la sută ale petrolului american.

Emanuel Nobel

Primele săpături, adică pionierii petrolului în Rusia erau frații Nobel, nepoții lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și al premiilor ce-i poartă și astăzi numele.

Fondurile Premiului Nobel pentru Pace proveneau, de fapt, din banii lui Emanuel Nobel, care a îndeplinit voința testamentară a unchiului său, Alfred Nobel (foto), după moartea acestuia în 1896.

Despre acest Emanuel Nobel nu se vorbea mai deloc, deși în 1929, cu doi ani înainte de a muri, când a împlinit vârsta de 70 de ani, primea telegrame de felicitare de la regi, guverne și autorități științifice din lumea întreagă.

Pe Emanuel Nobel, care era și fabricant de arme, l-a îmbogățit războiul din Crimeea. Cu banii morții a înființat primele sonde, primele rafinării și primele pipe-lines, primele tancuri de petrol din Rusia.

De asemenea, se știe prea puțin că pogromurile din Rusia au fost subvenționate de americanul Rockefeller, care a reușit să-l alunge astfel pe Rotschild din Baku, în folosul Standard Oil.

Mita din Persia

Pe vremea când în Baku coșurile rafinăriilor și sondele alcătuiau o pădure întunecată, Persia petroliferă era în fașă.

Exista din 1889 o concesiune a țițeiului pentru Imperial Bank of Persia, care scotea ceva petrol, plătind șahului multe șperțuri și puțini bani oficial.

Treburile mergeau binișor până a apărut canadianul Knox d’Arcy.

Acesta, îmbogățit în Australia, sosise în Persia în căutare de noi afaceri.

A cumpărat de la șah un domeniu petrolier de 750.000 km. pătrați, mitui în dreapta și în stânga, intră în legătură cu societatea engleză Burma Oil Co., căreia îi vându drepturile.

Dar, minunea petrolului făcu ca d’Arcy să rămână în posesia unor acțiuni a căror valoare imensă i-a dat deptul să devină copreședinte.

În anii 1930, societatea poseda o sută de vapoare cu care exporta petrolul persan în toate țările lumii.

Registration

Aici iti poti reseta parola