Evenimentul Istoric > Articole online > Dezbaterile prezidențiale care contrazic cel mai popular banc cu români
Articole online

Dezbaterile prezidențiale care contrazic cel mai popular banc cu români

-Și de ce te agiți așa, noi suntem cu 50 de ani în urmă!

În urmă om fi noi, dar în privința dezbaterilor prezidențiale – subiectul atât de intens discutat zilele astea – decalajul e mult mai mic: 30 de ani. Atât este diferența între prima dezbatere între doi candidați la fotoliul prezidențial și prima astfel de confruntare din țara noastră.

Așa cum spuneam pe Evenimentul Istoric, în România, prima confruntare a fost pe 17 mai 1990, între Radu Câmpeanu, Ion Rațiu și Ion Iliescu, organizată de actualul vice-președinte al Academiei Române, Răzvan Theodorescu, pe atunci proaspăt președinte al TVRL.

De premiera mondială a unei confruntări televizate între doi candidați la prezidențiale trecuseră ”doar” 30 de ani fără câteva luni.

Sigur, explicații sunt multe. Cu încă 20 de ani în urmă nici măcar americanii nu aveau televiziune, iar românii, până în 1990, nu își aleseseră niciodată conducătorii prin vot popular.

Pe 26 septembrie 1960, la Chicago, în studiourile CBS, era aranjată confruntarea între democratul John Fitzgerald Kennedy și republicanul Richard Nixon. Primul era senator, al doilea era vicepreședinte.

Ca să grăbesc puțin lucrurile, trebuie să vă reamintesc faptul că niciunuia președinția SUA nu i-a purtat noroc: Kennedy a fost asasinat în 1963, iar Nixon a demisionat în 1974 de la Casa Albă.

Dezbaterea a fost moderată de Howard K. Smith, fost corespondent de război, un ziarist activ în campania cea mai vizibilă a vremii, cea împotriva segregării rasiale.

De fapt, chiar din acest motiv, un an mai târziu, Smith a părăsit CBS pentru ABC și a urmat încă o lungă carieră în presă.

Fac o paranteză pentru a vă aminti ce, de 10 ani încoace, ziariștii care au moderat dezbateri între candidați români au lăsat presa pentru a se alătura politic, interesant, tocmai celui care a câștigat după acele dezbateri. Robert Turcescu (moderator în 2009 la confruntarea Traian Băsescu – Mircea Geoană) a devenit parlamentar PMP, partidul lui Băsescu. Rareș Bogdan, moderator în 2014 la disputa Klaus Iohannis – Victor Pnta, este acum europarlamentar PNL. Dar, trebuie să fim sinceri, la acea dezbatere Iohannis a ieșit dezavantajat și au mai participat și Emma Zeicescu, Denise Rifai, Lavinia Șandru și Andra Miron. Niciuna dintre ele nu a intrat în politică. În fine, moderatorul ultimei astfel de dezbateri, Mădălina Pușcalău-Dobrovolschi, pentru B1TV, a devenit purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis.

Revenind în 1960, trebuie spus că studioul era sărăcăcios, candidații nu aveau echipele de campanie la vedere. De fapt, nimeni nu se aștepta la succesul transmisiei. Se spune că o treime din populația activă a SUA a urmărit-o în direct. Avantajat a ieșit Kennedy, care era bronzat, zâmbitor, degajat. Nixon s-a lovit la genunchi chiar când a coborât din mașină pentru a intra în studiou, se refăcea după o răceală și s-a îmbrăcat neinspirat, în gri, culoarea decorului.

Au urmat încă 3 astfel de confruntări până la alegeri, dar niciuna nu a mai strâns un asemenea public.

Alegerile au fost câștigate de cel degajat și zâmbitor!

Sursa foto: cnn.com

Registration

Aici iti poti reseta parola