Evenimentul Istoric > Articole online > Deținut politic de la șase ani. Nimeni nu mai știe nimic de el de un sfert de secol
Articole online

Deținut politic de la șase ani. Nimeni nu mai știe nimic de el de un sfert de secol

În mai 1995, Gedhun Choekyi Nyima, în vârstă de 6 ani, a fost declarat reîncarnarea lui Panchen Lama de către Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi duşman de moarte al Beijingului.

La scurt timp, Panchen Lama a fost arestat de autorităţi şi nu a mai fost văzut de atunci, ceea ce face din el cel mai tânără deţinut politic din lume, potrivit asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

„Continuăm să punem presiune pe autorităţile chineze ca să îl elibereze, dar şi să spună lumii întregi unde se află”, le-a declarat jurnaliştilor, potrivit Agerpres, Sam Brownback, responsabil al Departamentului de Stat însărcinat cu libertatea religioasă internaţională.

Chinezii „au dreptul de a alege noul Dalai Lama aşa cum au dreptul de alege viitorul papă”, a adăugat el.

Actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, este în vârstă de 84 de ani. Moartea sa ar putea da o lovitură aspiraţiilor la autonomie ale regiunii din munţii Himalaya.

Autorităţile chineze ar putea atunci să-şi asume identificarea unui succesor pentru Dalai Lama, în speranţa de a desemna pe cineva mai înclinat să accepte tutela Beijingului.

Registration

Aici iti poti reseta parola