Evenimentul Istoric > Articole online > Destinația istorică de weekend: Zaanse Schans, o bucățică din Olanda de acum câteva secole
Articole online

Destinația istorică de weekend: Zaanse Schans, o bucățică din Olanda de acum câteva secole

Vorbim despre un muzeu în aer liber, creat artificial, și nu cum cred unii o localitate foarte bine păstrată de-a lungul secolelor.

Zaanse Schans este astăzi un cartier din Zaandam, deși se află mai aprope de localitatea Zaandijk, la aproximativ 20 de kilometri nord de Amsterdam.

În 1961 s-a creat o fundație cu scopul de a crea un muzeu de case tradiționale și mori de vânt.

Practic, au fost adunate toate casele autentice din regiune, care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial, și mutate într-un singur loc.

Cu trecerea anilor s-au adăugat și câteva mori de vânt, iar cartierul era gata să primească oaspeți încă din 1974.

Denumirea

În 1994 s-a deschis Muzeul Zaans, unde puteți afla de la A la Z tot ce trebuie să știți despre obiceiurile tradiționale  din Țările de Jos, istoria caselor și a morilor de vânt.

Denumirea Zaanse Schans provine de la râul Zaan, care inițial a avut rolul de tranșee în Războiul de 80 de ani (1568-1648) cu trupele spaniole pentru independența olandeză.

Prea mulţi vizitatori?

În 2018, numărul vizitatorilor la Zaanse Schans a ajuns la 2,3 milioane, fiind astfel una dintre cele mai populare atracții turistice din Olanda.

Multe dintre case sunt locuite și deși totul se învârte în jurul profitului, localnicii încep să se întrebe dacă nu cumva s-a ajuns deja prea departe. Autoritățile locale iau în discuție măsuri de limitare a numărului de vizitatori.

De-a lungul râului, în zona Zaanse Schans sunt opt mori de vânt, fiecare cu propria denumire. Sunt trei mori pentru ulei, trei pentru cherestea, una pentru vopsea și una pentru muștar.

Orar și preț

Cele mai multe case-muzeu și mori deschid între 8.30 si 10.00 și închid între 17.00 si 18.00. Intrarea în morile de vânt care datează de la începutul anilor 1600 se face contracost, prețul general fiind de 5 euro pentru fiecare moară (50% reducere pentru copii, 12 euro pentru familii).

Puteți consulta istoria fiecărei mori în parte aici și apoi să vă decideți care vă interesează.

Unele sunt închise pentru mentenanță (De Ooievaar, De Os, De Bleeke Dood – dechis doar vinerea între 9.30 și 16.30) în timp ce altele necesită o programare în prealabil (De Gekroonde Poelenburg, De Zoeker), astfel încât să beneficiați și de câteva minute din procesul de producție.

Muzeele în schimb sunt deschise zilnic.

Schaans Museum, muzeul central, este deschis zilnic între 9 și 17. Prețul unui bilet este de 12.50 euro, 6.50 pentru copii, 28 pentru familii.

Urmează o listă de muzee care au și rol de magazin, astfel că intrarea este gratuită. În unele locuri veți fi invitat și la o degustare gratuită de ciocolată și/sau cașcaval: muzeul Albert Heijn inaugurat în 1887, muzeul de prăjituri Gecroonde Duyvekater, din 1658.

La muzeul ceasurilor Zaanse Time care datează de la mijlocul anilor 1650 va trebui să plătiți bilet de intrare de 10 euro.

În schimb, intrarea în muzeul Jisper, unde veți fi descoperi o casă de pescari din anii 1850, contracost puteți să probați și un costum tradițional și să beneficiați de o fotografie pe loc.

Muzeul brânzeturilor Catharina Hoeve și muzeul pantofilor nu trebuie să lipsească de pe listă.

 

Pentru 2 euro puteți vizita și muzeul Weaver’s, unde veți afla tot ce ține de ambarcațiuni și navigația pe  apă.

La Zaans Gedaan puteți urmări cum se produce cacao, dar pentru a produce personal este nevoie să vă programați în prealabil.

Zaanse Schans este o destinație de cel puțin o zi. În funcție de vreme, puteți opta și pentru o plimbare cu vaporul pe râul Zaan, cea mai comodă modalitate de a poza morile.

Ele pornesc la fiecare 30 de minute între orele 10 și 16, iar un bilet costă 9.50 euro pentru adulți, 5 pentru copii sau 24.50 pentru familie de cel puțin 2 adulți și 2 copii.

Cum ajung la Zaanse Schans?

Din gara centrală din Amsterdam pleacă un tren direct la fiecare 30 de minute (13, 43) spre Zaandijk Zaanse Schans. Durata călătoriei este de 17 minute, prețul fiind de 3.40 euro. Din gară, muzeul în aer liber se află la o plimbare de nici 15 minute.

Biletul este valabil pentru acea zi la orice oră și vă oferă și posibilitatea să coborâți în orice stație între punctul de plecare și cel de sosire și să vă urcați în următorul tren pe aceeași direcție.

În acest context, nu putem să nu vă recomandăm să vă opriți pentru câteva minute în Zaandam.

Nu este rolul și misiunea noastră să vă recomandăm unde să stați, dar la două minute de gara Zaandam se află una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Europa. Astăzi are rol de hotel de patru stele și înglobează fațadele a 70 de căsuțe tradiționale olandeze.  

Registration

Aici iti poti reseta parola