Evenimentul Istoric > Articole online > Destinația istorică de weekend: Palatul Wilanow de lângă Varșovia
Articole online

Destinația istorică de weekend: Palatul Wilanow de lângă Varșovia

V-ați întrebat vreodată unde își avea reședința regele Jan Sobieski, din celebra operă a lui Constantin Negruzzi ”Sobieski și românii”, în care este descrisă asedierea cetății Neamțului de către oastea poloneză la sfârșitul lunii septembrie 1686?

Jan Sobieski a fost încoronat în anul 1676 și a devenit regele Jan al III-lea al Poloniei. S-a instalat în palatul regal din Varșovia, însă i-au displăcut atmosfera și densitatea populației în continuă creștere.

Schimbarea

În 1677 a decis să cumpere un sat de la marginea orașului, cunoscut încă din Evul Mediu sub denumirea de Milanow. A schimbat denumirea localității în Villa Nova, care după polonizare a rămas Wilanow.

Arhitectul curții regale s-a ocupat de ridicarea unui palat în stilul baroc, care să corespundă așteptărilor.

Un aspect determinant în extinderea palatului l-a avut victoria sa în 1683 împotriva trupelor otomane la Viena, motiv pentru care artiști de pe întreg continentul i-au dăruit opere de artă în semn de recunoștință pentru prezervarea creștinătății.

După moartea lui Sobieski, palatul a rămas în grija fiilor săi Alexandr și Constanty, însă preocupați mai mult de războaiele din nord, aceștia au vândut palatul Elisabetei Sienawska în 1720.

Ea a ordonat extinderea palatului cu două aripi, într-o formă de potcoavă. Ea a investit foarte mult în amenajarea grădinilor.

Succesorii ei au adus mici contribuții, încercând să se adapteze la un stil mai modern, însă palatul și-a păstrat forma originală, rămânând o memorie vie a primului său proprietar, regele Jan Sobieski al III-lea.

Traseul 1 de vizitare a palatului

Un aport semnificativ pentru felul în care arată interiorul palatului l-a adus regele Augustus al II-lea din dinastia Wettin, care în 1730 a cerut amenajarea ”Sălii Albe”, una dintre cele mai spectaculoase încăperi ale palatului.

Merită vizitate și încăperile Regelui Jan al III-lea: biblioteca, anticamera, dormitorul, cabinetul chinez și garderoba.

Inițial, biblioteca a avut o vastă colecție de cărți deținute de Sobieski, însă după intrarea palatului în proprietate privată, colecția a fost mutată de urmașii regelui în proprietatea familiei din Zolkiew (astăzi Zhovka, Ucraina).

Podeaua în trei culori din bibliotecă datează încă de pe vremea lui Sobieski.

O regulă de bază la acea vreme era că regele putea să rămână așezat sau întins în pat, în timp ce cei care îl vizitau erau obligați să stea în picioare.

Doar membrii familiei sau vizitatorii străini de rang înalt erau îndreptățiți să se așeze în prezența sa.

Anticamera și dormitorul lui Sobieski au rămas cele mai valoroase monumente de artă barocă din Polonia.

În cabinetul olandez, monarhii polonezi expuneau opere de artă ale unor artiști din Olanda, printre ei și Rembrandt.

Camera reflectă al doilea mandat al lui Augustus al II-lea Puternicul (1709-1733). O altă cameră cu semnificaţie aparte este marele vestibul în care Jan al III-lea servea cina.

Urmează camerele reginei Marie Casimire: anticamera, dormitorul, cabinetul Al Fresco, anticabinetul și cabinetul de oglinzi.

Se poate vizita și muzeul Potoțki, denumit după politicianul și colecționarul de artă Stanislaw Kostka Potoțki, care a deținut și trăit în palatul Wilanow în perioada 1799-1821.

În 1805, el a decis să își expună operele de artă publicului larg într-un mic muzeu, acesta devenind primul muzeu de artă din istoria Varșoviei.

Traseul 1 de vizitare se încheie cu cabinetul de antichități, cele mai multe provenite din Egipt.

Traseul al 2-lea de vizitare

Începe cu camerele prințesei Izabela Lubomirska. Pot fi vizitate anticamera, atelierul, baia și dormitorul de aur al prințesei care a deținut palatul în perioada 1771-1799.

Acest traseu include și alte două camere amenajate de Potoțki: camera chineză și camera de vânătoare. În acestea se pot găsi obiecte de valoare din Orientul Îndepărtat, ascunse în tuneluri subterane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

O atenție sporită ar trebui acordată mesei în stil nanban, adusă din Japonia în secolul al XVII-lea, a cărei autenticitate a fost testată de specialiștii lui Sobieski înaintea achiziționării ei. Cele două camere au fost remodelate după un aer oriental în secolul al XVIII-lea.

În mezanin se află alte trei camere: camera de liniște, camera mijlocie și anticamera.

Ultima urmărește aspectul din secolul al XIX-lea fiind acoperită de picturi din barocul iluzionist. Camera mijlocie era destinată copiilor și nepoților familiei regale.

Camera de liniște este amplasată exact deasupra dormitorului regelui, nu întâmplător discreția totală era cuvântul de ordine. De multe ori era folosită și pentru oaspeți.

Cele două camere Locci au aparținut secretarului curții regale și supervizorului construcției palatului, Augustyn Locci.

Penultima încăpere de pe traseul 2 este cabinetul de faianță, care datează din 1690 și provine din Olanda.

Ultima încăpere care poate fi vizitată este sala de banchet a regelui, aflată la etajul superior din clădirea centrală. Ea a fost dată în folosință în anul morții regelui: 1696.

Succesorii săi au schimbat utilitatea încăperii în sală de întâmpinare a oaspeților, sală de cină, sală de biliard în timpul Izabelei Lubomirska, precum și în marea sală de bibliotecă în timpul familiei Potoțki.

Picturile iluzioniste au fost create în 1724 de Giuseppe Rossi. Deasupra intrărilor sunt inscriptionate mesaje în latină.

”Unul trebuie să învețe pentru viață și patrie”, dedicat lui Kostka Potoțki și ”o amantă în fiecare soartă”, dedicat fratelui său Ignacy.

Grădinile palatului se întind pe 45 de hectare de-a lungul unui braț al râului Vistula, denumit lacul Wilanowskie.

Complexul este format din: grădina de nord, grădina baroc formată din două terase, grădina de trandafiri, două parcuri de peisaje în nord și sud, și grădinile orangerie.

În parc se află și ruinele unui palat din 1811, ridicat de Potoțki. Zona este cunoscută astăzi sub denumirea de rezervația naturală Morysin.

Orar

Parcul este deschis de dimineața de la ora 09:00 până la ora la care apune soarele (21:00-22:00 vara, 15:00-16:00 iarna, ultimul acces: 30 de minute înainte de ora de închidere).

În perioada 6 aprilie – 18 octombrie, palatul se vizitează zilnic de la ora 09:00 până la ora 18:00 (luni, miercuri, sâmbătă, duminică, ultima intrare la 17:00) sau până la ora 16:00 (marți, joi, vineri, ultima intrare la ora 15:00.

În perioada 19 octombrie – 5 aprilie, palatul se vizitează de miercuri până luni până la ora 16:00 (ultima intrare la ora 15:00). MARȚI este închis.

Palatul este închis și de Crăciun, Paște, 15 august, 1 noiembrie și 1 ianuarie. În luna noiembrie, traseul 2 de vizitare este închis.

Preț

Un bilet pentru traseul 1 al palatului costă 20 de zloți (22,5 lei).

Studenții, elevii și pensionarii beneficiază de un preț redus de 15 zloți (16,7 lei).

Copiii între 7 și 16 ani cu cetățenie UE pot intra cu un bilet de 1 zlot (1,15 lei).

Pentru traseul 1 există bilete gratuite în fiecare zi de joi de la ora 09:00, care pot fi ridicate de la casa de bilete aflată la intrarea în curtea interioară.

Numărul biletelor este limitat (aproximativ 100) și se acordă pe principiul primul venit-primul servit.

Trasul 2 poate fi vizitat după achitarea unui tichet de 15 zloți (16,7 lei) sau un tichet cu preț redus pentru elevi și studenți de 10 zloți (11.5 lei).

Exista și varianta unui tichet combinat traseu 1+2 la 30 de zloți (33,5 lei), sau la preț redus pentru pensionari, elevi și studenți la 20 de zloți (22,5 lei).

Pe durata lucrărilor de restaurare a etajului superior al palatului, tichetul pentru traseele 1, 2, 1+2 include automat și tichetul pentru vizitarea grădinilor.

Traseul 1 se poate realiza în 30-40 de minute, traseul 2 în 20-30 minute, iar ambele trasee în aproximativ 50-70 de minute. Un număr limitat de persoane pot vizita palatul în același timp. Din acest motiv, tichetul include și ora exactă la care trebuie să efectuați vizitarea încăperilor.

Cu cât ajungeți mai repede dimineața, cu atât timpul de așteptare dintre momentul procurării tichetului și cel al intrării efective în palat este mai mic.

Dacă știți deja ziua în care veți efectua vizita, puteți cumpăra bilete online de pe site-ul oficial. Copiii până la vârsta de 7 ani au intrare liberă.

Dacă nu doriți să vizitați palatul va trebui să achitați pentru vizitarea grădinilor suma de 5 zloți (5,5 lei), 3 zloți pentru tichetul la preț redus și 1 zlot (1,15 lei) pentru copiii între 7 și 16 ani. Vizitarea grădinilor poate să dureze de la două ore până la o zi întreagă, în funcție de vreme și timpul avut la dispoziție.

Cum ajung la Palatul Wilanow

Localitatea Wilanow se află la 11 kilometri de oraşul vechi al Varșoviei.

Cu mașina, în funcție de trafic, se poate ajunge între 20 și 40 de minute.

Cea mai simplă variantă este transportul public. Din centrul Varșoviei (Plac Zamkovy 01) pleacă la fiecare 7 minute un autobuz (180 sau 116) către Wilanow (coborâre în stația Wilanow 05).

Durata deplasării, în funcție și de trafic, aproximativ 40 de minute.

Prețul unui tichet de autobuz este de 4,40 zloți (5 lei). Din stație se face o plimbare de opt minute (700 de metri) până la palat, într-o zonă cu multe restaurante, flancate de catedrala Sf. Anna.

SURSA FOTO: Istvan Deak

Registration

Aici iti poti reseta parola