Construcția noului palat a început în 1395 și avea să poarte numele de Gyeongbokgung: “Palatul prea binecuvântat de rai”. Înconjurat de munții Bugaksan și Namsan, palatul a devenit inima orașului Seul.
A fost extins de mai multe ori, însă două incendii puternice i-au marcat existențaîn 1543 și 1563. Finalul său părea să vină în urma invaziei japoneze din 1592-1598, când a fost pus aproape integral la pământ.
A fost incendiat și lăsat în cenuşă aproape 270 de ani.
Conform paginii oficiale a palatului, focul devastator a fost pus de sclavi în tentativa de elimina documentele despre statutul lor legal.
Autoritățile decid să reconstruiască palatul Changdeokgung, pe care să îl tranforme în palatul rezidențial.
Palatul Gyeongbokgung este dat uitării.
O nouă pagină de istorie în secolul al XIX-lea
În 1865, în mandatul lui Gojong, ultimul rege Joseon și primul împărat al Coreei, prințul regent Heungseon Deawongun decide reconstruirea din temelii a palatului Gyeongbokgung.
Construcția este finalizată în 1867, când întreaga curte imperială se mută din palatul Changdeokgung în palatul Gyeongbokgung (aflat la mai puțin de doi km distanță).
În 1873, pentru a celebra zece ani de mandat, Împăratul Gojong primește cadou un nou palat în grădina palatului existent.
Palatul Geoncheonggung urma să asigure un loc de liniște și relaxare pentru împărat și soția sa.
Incendiul devastator
Un incendiu devastează din nou palatul în 1876, astfel că se decide reconstruirea doar parțială a sălilor distruse.
Noile clădiri și săli sunt realizate în arhitectura chineză și cu elemente din dinastia Joseon.
În jurul palatului sunt construite în total 330 de clădiri noi pe o suprafață de peste 41 de hectare.
La 8 octombrie 1895, regina Myeongseong, soția lui Gojong, este asasinată de japonezi și familia regală nu mai revine niciodată în palat.
Distrus din nou
În timpul ocupației japoneze, palatul este din nou distrus, în final sunt demolate aproape toate clădirile existente.
Mai rămân doar zece în picioare, nici acestea intacte.
Japonezii transformă zona într-un centru cu clădiri guvernamentale, un simbol al imperialismului japonez.
Doar două pavilioane au supraviețuit aproape intacte ocupației japoneze și celor două războaie mondiale: pavilionul Gyeonghoeru și pavilionul Hyangwonjeong.
După Al Doilea Război Mondial, prințul moștenitor Yi decide să reconstruiască palatul prin intermediul unei fundații și cu sprijin guvernamental.
Porțile Gwanghwamun și Heungnyemun sunt reconstruite în forma inițială din secolul al XIV-lea.
În 1994 se decide demolarea cartierului guvernamental japonez și reconstruirea altor elemente ale palatului datând din perioada prințului-regent (1867).
Palatul este deschis publicului, deși lucrările de reamenajare au continuat până în 2010, până la finalizarea porții principale Gwanghwamun.
Anumite porțiuni din peretele exterior al complexului au rezistat încă din anii 1400.
Orar și preț
Palatul este deschis pe tot parcursul anului între 9 dimineața și 18.00 în martie, aprilie, mai, septembrie și octombrie, 18.30 în iunie, iulie și august, și 17.00 în noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie.
Ultima intrare în complex este permisă cel târziu cu 60 de minute înainte de ora de închidere.
Palatul este întotdeauna închis în ziua de MARȚI.
Prețul unui bilet este de 3000 Won (2,50 euro) pentru adulți și 1500 pentru minori între 7 și 18 ani.
Grupurile mai mari de 10 persoane beneficiază de o reducere de 20%.
Exista și varianta avantajoasă a unui bilet combi de 10.000 Won (8 euro), doar 5000 pentru copii, care include vizitarea principalelor cinci atracții istorice din Seul: Palatul Gyeongbokgung, Palatul Changdeokgung, inclusiv grădina secretă, Palatul Changgyeonggung, Palatul Deoksugung și Templul Jongmyo.
Tichetul este valabil pentru o singură intrare în cele cinci obiective în decurs de trei luni.
Gratis cu Hanbok
Persoanele de peste 65 de ani și copiii sub 7 ani au intrare gratuită, la fel ca și cei care decid să viziteze palatul în haine tradiționale coreene Hanbok.
Închirierea unui port tradițional pornește de la 10.000 de won pentru două ore și poate ajunge și la 25.000 (20 de euro) pentru o zi întreagă în funcție de complexitatea portului și perioada din care datează replica.
Pentru posesorii de tichete, administrația palatului organizează tururi ghidate gratuite în limba engleză la ora 11.00,13.30 și 15.30.
Un astfel de tur durează între 70-90 de minute.
Plecarea are loc din fața biroului de informații de la Poarta Heungnyemun.
O atracție specială, după care ar trebui să vă programați vizita în palat, este schimbarea gărzii la poarta Gwanghwamun, o ceremonie grandioasă de aproximativ 15-20 de minute programată zilnic la ora 11.00 și 15.00.
Având în vedere că sunt relativ puține locuri de stat jos, complexul se poate vizita în 100-120 de minute.
Cum ajung la palatul Gyeongbokgung
De la aeroportul internațional Incheon există două mijloace avantajoase de a ajunge la Gara Centrală din Seul.
Trenul Arex Expres, programat la fiecare 40 de minute, parcurge distanța de 50 de kilometride la terminalul 1 în 43 de min, iar de la terminalul 2 în 51 de minute. Primul tren este la 5.30, iar ultimul la 22.48, respectiv 22.40.
Costul unui tichet este de 9500 won (7.40 euro), 500 fiind un depozit care poate fi recuperatde la automat după efectuarea călătoriei.
Trenul oprește doar la gara centrală.
În direcția opusă, de la Gara Centrală la aeroport, primul tren pleacă la 6.00 și ultimul la 22.00.
Există și varianta trenului Arex normal, cu 12 opriri pe traseu, majoritatea în stații de metrou. Durata călătoriei este în acest caz între 59 si 66 de minute și costă 4750 won (3.70 euro), 500 fiind și în acest caz un depozit recuperabil.
Primul tren de la aeroport pleacă la 5.30 (5.23 pentru terminalul 2), iar ultimul la 23.39 (23.32 pentru terminalul 2).
În cazul în care ajungeți în afara orelor de program ale trenului, va trebui să luați un taxi pentru 33-40 de euro.
Din gara centrală este nevoie de un bilet de metrou, care costă 1850 won (1 euro și 500 de won depozit recuperabil).
Varianta cea mai simplă este metroul 1 în direcția Soyosan (2 stații), schimbat la Jongno 3-ga pentru metroul 3 în direcția Gupabal și coborât după două stații în stația cu numele palatului: Gyeongbokgung, ieșirea cu numărul 5 fiind cea mai aproape de palat.
Având în vedere că metrourile circulă mai mereu în afara orelor de vârf la un interval de șase minute, distanța dintre gara centralț și palat poate fi parcursă în 25 de minute.
CREDIT FOTO: Istvan Deak