Orașul aflat în centrul insulei, pe unul dintre cele mai înalte dealuri datează din epoca de bronz, undeva în secolul V înainte de î.Hr, când a devenit o așezare bogată a fenicienilor.
A fost capitala insulei din Antichitate până în 1530. Conform administrației locale, fenicienii au fortificat orașul în secolul I î.Hr. Așezarea a fost numită Maleth, adică refugiu, același nume dat și insulei.
Romanii au reușit să cucerească insula și să o redenumească Melita.
Pe locul catedralei de astăzi, guvernatorul roman Publius și-a construit propriul palat.
Aşezare fortificată
În anul 870, saracienii au cucerit insula și au redenumit orașul Mdina, adică așezare fortificată.
Arabii au decis separarea orașelor Mdina și Rabat (a nu se confunda cu orașul cu același nume din Maroc), printr-un șanț uriaș și ziduri mai înalte.
Din acel moment, aspectul orașului s-a schimbat foarte puțin.
În 1090, contele Roger Normandul a cucerit orașul și a construit o nouă biserică în cinstea Sfântului Paul, pe locul fostului palat al lui Publius. Aristrocrații obișnuiau să se ascundă în Mdina, de teama atacurilor piraților.
În 1530, Împăratul Carol al V-lea a oferit Maltei Ordinul St. John. La sosirea cavalerilor a fost garantată autonomia internă a Mdinei și protejarea drepturilor civile ale maltezilor.
Locuitorii Mdinei, sub conducerea guvernatorului portughez Don Mesquita, și-au dovedit vitejia în timpului marelui asediu al turcilor. După marele asediu a urmat construirea orașului Valletta în 1566, iar importanța Mdinei a început treptat să scadă.
Marele maestru Lascari a decis demolarea orașului, însă soldații trimiși să îndeplinească misiunea au fost atacați de femeile din Mdina, iar cavalerii au decis să abandoneze orașul în voia sorții.
Cutremurul din 1693
Cutremurul din 1693 a afectat multe clădiri din Mdina, iar marele maestru Vilhena a decis construirea unor noi edificii, printre care o nouă catedrală și un palat.
Nobilii locali au fructificat momentul și au construit noi palate.
Ocupaţia franceză
În timpul ocupației franceze, locuitorii Mdinei au fost primii care s-au răzvrătit și au iscat o revoltă care s-a extins rapid pe toată insula, inclusiv cea vecină Gozo.
Locuitorii Mdinei l-au asasinat pe general francez Masson.
Apoi au urmat britanicii, care au hotărât să acorde un statut aparte orașului în care se refugiase toată nobilimea malteză. Astfel, orașul și-a păstrat farmecul medieval de astăzi.
Sf. Paul
Legenda spune că în anul 60 d.Hr, Apostulul Sf. Paul a naufragiat pe insulă și a trait într-o grotă, care poate fi vizitată astăzi în Rabat.
Astfel ar fi devenit Malta o țară creștină.
Se spune că Sf. Paul l-a creștinat pe Publius, care a ridicat o catedrală în cinstea sa.
Italienii (sicilienii) o numesc “Citta Notabile”, orașul nobil.
Astăzi orașul măsoară aproape un kilometru pătrat și are doar 250 de locuitori, majoritatea descendenți ai nobililor normanzi, sicilieni și spanioli, arhitectura fiind de proveniență normandă și barocă.
Obiective istorice de vizitat
Muzeul Istoriei Naturale este unul dintre principalele obiective având o expoziție de 10.000 de roci și minerale, 3500 de feluri diferite de păsări, 200 de tipuri de mamifere, peste 200 de specii de pești și alte scoici și insecte istorice.
Puteți vizita biserica și mănăstirea Carmelite, palatul Falson, o clădire medievală ridicată în 1495, cu o impresionantă colecție de antichități.
Nu ratați nici catedrala Sf. Paul și muzeul catedralei, considerat printre cele mai bune muzee religioase din Europa, cu o colecție unică de artă sacră, picturi unice, o colecție de monede, antichități romane și documente originale din perioada Inchiziției.
Există și exemplare unice de sculptură în lemn realizate de Albrecht Durer.
Multe dintre actualele pivnițe din Mdina reprezintă de fapt nivelul I al unor construcții datând din perioada 1100-1530, cel mai bine conservată fiind în Palazzo Santa Sophia, dar puteți vizita și Palazzo Vilhelna.
Nu ratați nici actualul sediu al poliției, care inițial a fost turn de apărare, Torre dello Stendardo, ridicat în 1750.
Dacă aveți timp, intrați și în capela St. Agatha construită în 1417.
Pentru o vedere spectaculoasă a împrejurimilor, vizitați Mdina în timpul apusului, când priveliștea face toți banii.
Cum ajung la Mdina
Cea mai ieftină variantă (practic unica dacă excludem taxiul care poate fi foarte scump și închirierea unei mașini care dă bătăi de cap din cauza locurilor limitate de parcare) este transportul public, adică autobuzul.
Din stația centrală din Valletta, autobuzele 51, 52 și 53 pleacă la fiecare 10 minute spre Mdina/Rabat (stația Rabat 1) din stația Bay C2.
Tichetul poate fi cumpărat de la șofer și costă 2 euro.
În funcție de trafic, care în sezon poate fi infernal, durata deplasării nu ar trebui să depășească 40 de minute.
Dacă Mdina este prima destinație după sosirea pe aeroport sau ultima înaintea plecării spre aeroport atunci autobuzul expres X3 parcurge distanța din fața aeroportului (stația Mitjar) până la Mdina în 45 de minute (circulă doar din oră în oră).
Durata vizitei în Mdina poate să dureze de la minimum 2,5 ore la o zi întreagă, mai ales dacă este combinată și cu o scurtă vizită în Rabat.
Credit foto: Istvan Deak