Evenimentul Istoric > Articole online > Destinația istorică de weekend: Castelul Rosenborg din Copenhaga
Articole online

Destinația istorică de weekend: Castelul Rosenborg din Copenhaga

Regele era plictisit de forma demodată a castelului Copenhagen și a cerut construirea unei reședințe de vară în stilul renascentist olandez, ca majoritatea clădirilor de la acea vreme, de către arhitecții Bertel Lange și Hans van Steenwinckel fiul.

A fost extins de mai multe ori, forma actuală datând din 1633.

Încă din 1615 devenise deja locuibil, turnul principal fiind amplasat în 1611. Lucrările s-au încheiat în 1624, însă regele era nemulțumit de intrarea în castel și de trecerea de la etajul 1 la al doilea.

Acestea au fost finalizate în 1633 cu ocazia nunții fiului său cu Magdalena Sibylla.

Conform site-ului oficial, castelul a fost folosit drept reședință regală de către conducătorii danezi până în 1710.

Christian a iubit castelul foartte mult, astfel că pe patul de moarte în palatul Frederiksborg, a cerut să fie transportat cu trăsura la Rosenborg pentru a-și da ultima suflare în castelul său preferat, aflat la o distanță de 30 de kilometri.

După domnia lui Frederik al IV-lea, castelul a mai fost folosit ca reședință reglă doar de două ori, ambele situații acute de criză.

Prima, în 1794, când a ars palatul Christiansborg și a doua în 1801, când Copenhaga a fost asediată de trupele britanice.

În ceea ce privește interiorul castelului, Sala lungă, aflată la etajul al treilea, reprezintă una dintre atracțiile principale.

A fost finalizată în 1624 și intenția inițială a fost de a găzdui baluri.

În jurul anului 1700 a devenit încăpere oficială pentru recepții.

Abia în a doua parte a secolului al XIX-lea încăperea a fost redenumită în “Sala Cavalerilor”.

Regele Christian al V-lea a decis modernizarea parțială a încăperii cu 12 tapiserii cu victoriile sale în timpul războiul scanian din 1675-1679, purtat între Danemarca-Norvegia, Suedia și Brandenburg.

Un punct de atracție este și tronul original al regilor danezi. Frederik al III-lea a adăugat un ascensor care să îi permită să evite urcarea scărilor.

Castelul a fost deschis publicului încă din 1838, turiștii arătându-se astăzi extrem de interesați de coroana originală a regilor, de bijuteriile familiei regale și de covorul original folosit în timpul ceremoniilor de încoronare.

Grădina Kogens Have (grădina regelui) este cea mai veche grădină regală din Danemarca și datează din perioada regelui Christian al IV-lea.

Doar grădinile găzduiesc anual peste 2,5 milioane de vizitatori.

Lângă castel se află barăcile gărzii regale, un moment de interes fiind schimbarea gărzii.

Ce mai puteți vedea în interior

La subsol: trei încăperi cu tezaurul Casei Regale, cabinetul verde, încăperea cu vinuri, încăperea cu arme și vinuri, dar și cabinetul de fildeș și chihlimbar.

La parter: camera de iarnă a lui Cristian al IV-lea, biroul, dormitorul și toaleta sa, camera întunecată, camera spre grădină, camera de marmură, sala lui Cristian al V-lea, coridorul de piatră, casa scărilor.

La etajul I: coridorul, sala și cabinetul lui Frederik al IV-lea, camera prințesei, camera lui Christian al VI-lea, sala trandafirilor, cabinetul cu oglinzi, cabinetul lui Frederik al V-lea, camera lui Christian al VII-lea, camera lui Frederik al VI-lea, camera lui Christian al VIII-lea, camera lui Frederik al VII-lea, coridorul și camera de bronz.

La etajul al II-lea: Sala Cavalerilor (Sala Lungă), cabinetul de sticlă, cabinetul de porțelan și camera Regalia.

Orar

Castelul este deschis între orele 10-15 în perioada octombrie-martie, 10-16 în perioada aprilie-mai și 10-17 în perioada iunie-septembrie.

Castelul este închis în zilele de 1 ianuarie, 20 aprilie, 27 aprilie, 23-25 decembrie, 31 decembrie și în fiecare zi de luni în perioada octombrie-decembrie.

Casele de bilete se închid cu 20 de minute înainte de ora de închidere.

Schimbarea gărzii începe la ora locală 11.30, când gărzile părăsesc barăcile de la Castelul Rosenborg și se încheie la ora 12.00 cu o scurtă ceremonie la palatul Amalienborg.

Preț

Intrarea în grădinile castelului este gratuită.

Prețul unui tichet pentru vizitarea castelului costă 120 de coroane daneze (DKK), echivalentul a 16 euro. Copiii până la 17 ani au intrare gratuită.

Studenții au reducere la prezentarea carnetului, prețul pentru ei fiind de 85 de DKK (echivalentul a 11.50 euro).

Există posibilitatea achiziționarii unui tichet combinat pentru Rosenborg și Amalienborg la prețul de 170 de DKK (23 de euro). Separat cele două bilete ar însuma 215 DKK (29 de euro).

Pentru a evita cozile care pot fi lungi în sezon, puteți achizitiona un bilet online aici , unde trebuie să selectați și numărul de copii care vă însoțesc gratuit, dar tot au nevoie de bilet cu valoare 0.

La cumpărarea online trebuie să vă alegeți și ziua și intervalul orar în care urmează să vizitați castelul.

Cum ajung la Castelul Rosenborg

Castelul se află în centrul orașului, la o plimbare de 20 de minute de gara centrală, lângă gara și stația de metrou Norreport, pe linia metroului M2, la 17 minute de aeroportul internațional (9 stații).

Pe lângă atracția turistică Nyhavn, vă mai recomandăm atracțiile istorice: palatul Amalienborg, Christiansborg și Charlottenborg, aflate la o plimbare de 10 minute una de alta. Nu ratați nici fortăreața Kastellet din secolul al XVII-lea.

Registration

Aici iti poti reseta parola