Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Destăinuirile actorului Ion Caramitru: cine l-a vrut președinte
Articole online

Destăinuirile actorului Ion Caramitru: cine l-a vrut președinte

Primul discurs de la Televiziunea Română

Alături de Mircea Dinescu, Ion Caramitru avea să fie printre primele persoane din sediul Televiziunii Române, care s-a așezat în fața camerei de filmat pentru a transmite tuturor românilor că este momentul ca toți să lupte pentru libertate.

Prima voce care a fost auzită de întreaga populație după plecarea soților Ceaușescu a fost cea a lui Ion Caramitru: “Fraților, mulțumită lui Dumnezeu ne aflăm în studiourile televiziunii. Am reușit să ajungem aici în spatele tancurilor, cu armată și cu studențime și  cu oamenii pe care îi vedeți, cu mii și mii de români care ne-au condus. În fața dumneavoastră se află eroul nostru, Mircea Dinescu, poetul.”

În ultimii aproape 32 de ani, Ion Caramitru a declarat în mai multe interviuri că el a crezut sincer în revoluția ce avea loc, doar că ceea ce a urmat nu avea vreo legătură cu idealul pentru care se dusese în studioul televiziunii. “Să ne amintim că au murit mai mulți oameni după ce Ceaușescu a fost prins.”

Apropiat de cei care au preluat puterea, participând la majoritatea întâlnirilor pe care aceștia le-au avut, Ion Caramitru a participat și la momentul în care s-a decis ca Frontul Salvării Naționale să devină partid și să participe la alegerile libere.

S-a venit cu teoria transformării FSN-ului în partid și participarea lui la alegeri. Silviu Brucan a fost purtătorul de cuvânt. A ținut un mic discurs despre ce înseamnă schimbarea la față a Europei, ruperea față de regimurile trecute, cum în Germania au apărut partide noi și că ar fi o lipsă de respect față de istorie ca FSN-ul care l-a dat jos pe Ceaușescu să nu se transforme în partid. Noi trebuie să devenim partid pentru că suntem spuma de pe val”, a povestit Ion Caramitru în emisiunea “În fața ta”.

Viitorul președinte al României

Însă un lucru la care Ion Caramitru nu se aștepta era că Silviu Brucan să îl propună ca viitor lider al partidului. Ion Caramitru a povestit cum Silviu Brucan a spus că pentru înființarea unui partid: avem nevoie de un lider care să conducă partidul și ăsta nu poate să fie decât Ion Caramitru. Nu m-am așteptat la așa ceva. Eu am râs și am spus că dacă ar fi după mine, primii care ar trebui să plece sunt ei. Brucan a spus să lăsăm gluma deoparte. A continuat spunându-mi: Caramitrule, dacă vrei să participi la alegeri ca președinte, tu ești acela.

Până în prezent, această mărturie nu a fost confirmată de altcineva, Ion Caramitru mărturisind că la acest moment au participat Ion Iliescu și Petre Roman. Ion Caramitru a părăsit definitiv scena României pe 5 septembrie 2021.

Registration

Aici iti poti reseta parola