Evenimentul Istoric > Articole online > Decretul prin care o stâncă a devenit monument naţional
Articole online

Decretul prin care o stâncă a devenit monument naţional

Una peste alta, Devils Tower este un monument naţional incredibil. De altfel, primul monument naţional din Statele Unite ale Americii, cu acte în regulă.

Acum 113 ani (1906), la 24 septembrie, stânca misterioasă cunoscută sub numele de „Turnul Diavolului” („Devils Tower”), situată în nord-estul statului Wyoming, a fost decretată de preşedintele Theodore Roosevelt primul monument naţional din Statele Unite ale Americii.

Înălţimea sa este de peste 385 metri (comparabilă cu înălţimea clădirii  Empire State Building, care este de aproximativ 381 metri fără turlă).

Se pare că stânca s-a format acum 65 de milioane de ani ca urmare a activității vulcanice.

Devils Tower se află în rezervaţia Black Hills, un loc excepţional, format din masive, coline, preerii şi multe animale sălbatice.

Monumentul a devenit celebru pe marile ecrane, odată cu producţia lui Steven Spielberg, “Întâlnire de gradul trei”.

Situat nu departe de Muntele Rushmore, el atrage anual curioşi şi alpinişti.

La Centrul Theodore Roosevelt se păstrează, inclusiv online, cele două pagini ale decretului din 1906 care transformă stânca în monument naţional.

Roosevelt este citat că ar fi spus într-o zi că „Nu ceea ce America are va face din ea o mare naţiune, ci maniera în care utilizează ce are”.

Era un sportiv pasionat, un amator de ieşiri în aer liber, un explorator şi un vânător.

Când a devenit preşedinte, în 1901, a spus că doreşte să îşi folosească prerogativele pentru a proteja locurile sălbatice pe care le iubea. Şi s-a impus rapid ca unul dintre cei mai mari apărători ai mediului.

În exerciţiul funcţiunii, a utilizat prerogativele sale pentru a crea sau a adăuga pe listă şase parcuri naţionale şi 18 monumente naţionale.

Numele are şi o greşeală de redactare, la un moment dat s-a pierdut apostroful, şi a rămas „Devils” întreg, iar eroarea nu a fost corectată niciodată, aşa că numele monumentului este ca atare, Devils Tower.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola