Evenimentul Istoric > Articole online > Decoperă tragedia spionului român care a furat secretele Occidentului în noul număr al Evenimentului Istoric
Articole online

Decoperă tragedia spionului român care a furat secretele Occidentului în noul număr al Evenimentului Istoric

Cea mai mare revistă de istorie din Europa, Evenimentul Istoric, aduce în atenția publicului informații exclusive despre Fantoma ”Șandru” și parcursul vieții unui spion deplin conspirat, în noul număr care este disponibil de astăzi pe piață.

„Ofițerul deplin conspirat” sau „fantoma”, așa cum i se mai spunea, este ofițerul de informații externe trimis, de cele mai multe ori, sub o identitate falsă, evident, alta decât cea a sa, într-o țară străină, în vederea desfășurării de operațiuni de spionaj în medii imposibil de penetrat prin modalități clasice. Reprezintă cel mai prețios, atât la propriu cât și la figurat, capital al unui serviciu de informații externe. Ca să nu stârnească suspiciuni din partea serviciilor de contraspionaj din țările în care este plasat, procesul de instruire a ofițerilor-„fantomă” este unul extrem de laborios, în care nici cea mai mică greșeală nu e permisă, pentru că poate fi fatală. Practic, cel care pornește pe acest drum își încheie prima sa existență. De aici și denumirea de „fantomă”, dată acestei categorii profesionale absolut speciale. Întregul proces și drumul parcurs de asa numiții ofițeri fantomă, în noua apariție a revistei Evenimentul Istoric, disponibilă de astăzi la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.  

De asemenea, în noul număr, dezvăluim modalitatea prin care Regina Maria a devenit șef de trib și sora indienilor din Vestul Sălbatic.

Regina Maria a fost una dintre cele mai fascinante figuri istorice ale României moderne care a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea și consolidarea relațiilor României cu Occidentul. Numită și „regina diplomat”, ea a dovedit reale calități diplomatice în promovarea și apărarea intereselor României. Vizitele sale externe de la Paris, Londra și Washington i-au adus un imens prestigiu de „ambasador irezistibil” al cauzei românești, iar astăzi se vorbeşte despre ele ca momente legendare ale diplomaţiei româneşti. Un moment care a marcat apogeul popularității sale în lume este turneul din Statele Unite ale Americii din anul 1926. Primirea sa în America a fost pur și simplu fabuloasă. A fost considerată atunci cea mai populară femeie din țară, reușind prin vizita în America să schimbe imaginea României. Un episod mai puțin cunoscut din biografia sa este întâlnirea cu căpeteniile indienilor din triburile Sioux și Blackfoot din America. Cum și-a câștigat respectul și ce a reprezentat Regina Maria pentru căpeteniile indiene afli din noul număr al revistei.

Un alt subiect al revistei Evenimentul Istoric, de care a fost interesat, la acea vreme, și Nicolae Ceaușescu, face referire la povestea arestării poetului Radu Crișan.

În condiţiile în care manifestarea deschisă a opiniilor critice la adresa sistemului politic implica riscuri de ordin penal, social şi/sau profesional, oameni de artă şi cultură din România – ca şi din alte ţări din Estul Europei – au apelat cu predilecţie la creaţiilor lor pentru transmiterea unor mesaje ce nu corespundeau cu linia ideologică a partidului sau a statului. Transmiterea unor astfel de erau aproape excluse. În acele condiţii, Securitatea culegea informaţii despre eventualitatea in care oamenii de artă şi cultură din rândul foştilor legionari, cuzişti, ţărănişti, liberali, masoni etc. relizau lucrări cu caracter anticomunist. Apoi, se trecea la documentarea difuzării acestora în mediile apropiate şi, după caz, la sesizarea organelor de justiţie în cazuri de propagandă împotriva regimului. Pentru asemenea fapte, în anii 1950 se dădeau „cu generozitate” mulţi ani de puşcărie. Cazuri de acest gen au fost destule, printre aceștia menționăm și cazul lui Radu Crișan.  Economist și șef al Serviciului Financiar la Trustul de Construcții Locale din Constanța, Radu Crișan a scris 3 volume de poezii ce nu i-au fost publicate datorită conținutului politic apreciat ca ostil regimului. Cum a început urmărirea sa de către Securitate și cum a scapat de închisoare descoperi în revista Evenimentul Istoric.

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://evz.ro/concurs-evenimentul-istoric-citeste-raspunde-castiga-15.html

 Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

Registration

Aici iti poti reseta parola