Evenimentul Istoric > Articole online > Declarația comună și uitată a Papei și Patriarhului întregii Rusii. Ce spuneau despre cine poate întemeia o familie
Articole online

Declarația comună și uitată a Papei și Patriarhului întregii Rusii. Ce spuneau despre cine poate întemeia o familie

Nu putem rămâne indiferenţi faţă de soarta a milioane de emigranţi şi refugiaţi care bat la poarta ţărilor bogate. (…)

Familie şi căsătorie

– Familia este centrul natural al vieţii umane şi al societăţii. Suntem îngrijoraţi de criza familiei din multe ţări.

Ortodocşii şi catolicii împărtăşesc aceeaşi convingere despre familie şi sunt chemaţi să mărturisească că ea e un drum al sfinţeniei, care dă mărturie despre fidelitatea soţilor în relaţiile dintre ei, despre deschiderea lor faţă de procreaţie şi faţă de educarea fiilor, despre solidaritatea dintre generaţii şi respectul pentru cei mai slabi.

– Familia este întemeiată pe căsătorie, act liber şi fidel de iubire dintre un bărbat şi o femeie. (…)

Avortul şi eutanasia

– Le cerem tuturor să respecte dreptul inalienabil al vieţii. Milioane de copii sunt privaţi de posibilitatea de a se naşte. (…) Dezvoltarea aşa-zisei eutanasii face ca persoanele în vârstă şi bolnavii să înceapă să se simtă ca o povară excesivă pentru familiile lor şi pentru societate în general.

Ne preocupă şi dezvoltarea tehnicilor de procreare asistată medical, deoarece manipularea vieţii umane este un atac la fundamentele existenţei omului, creat după chipul lui Dumnezeu. (…)

Declaraţia se încheie cu o invocare a Maicii Domnului:

„Plini de recunoştinţă pentru darul înţelegerii reciproce exprimate în timpul întâlnirii, privim cu speranţă spre Preasfânta Maică a lui Dumnezeu, invocând-o cu cuvintele acestei vechi rugăciuni:

‘Sub ocrotirea milostivirii tale, alergăm, Sfântă Maică a lui Dumnezeu’.

Fie ca Fericita Fecioară Maria, prin mijlocirea ei, să-i încurajeze la fraternitate pe cei care o cinstesc, ca să se regăsească uniţi, la ceasul stabilit de Dumnezeu, în pace şi în armonie într-un singur popor al lui Dumnezeu, spre slava Preasfintei şi nedespărţite Treimi!”

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola