Evenimentul Istoric > Articole online > Decizie istorică a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind conflictul ruso-ucrainean. Poziție tranșantă
Articole online

Decizie istorică a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind conflictul ruso-ucrainean. Poziție tranșantă

Biserica Ortodoxă Română a luat o hotărîre în privința unei dispute dintre Bisericile din Rusia și Ucraina. Sub pretextul discutării unei invitații la o reuniune a Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, Sfântul Sinod, condus de Preafericitul Patriarh Daniel, a găsit modalitatea diplomatică, dar fermă, de a își clarifica poziția. În trecut, pornind de la întâlnirile dintre patriarhul nostru și Patriarhul Kiril al bisericii Ortodoxe din Rusia, BOR a fost acuzată că ezită în a avea o poziție clară în această dispută. Citând și hotărâri mai vechi, Sfântul Sinod risipește nelămuririle.

Foto: Patriarhii Daniel și Kiril, la o ăntâlnire anterioară. Fotografii/basilica.ro

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a comunicat hotărârea luată în ședința Sfântului Sinod în ședința din 13 februarie. Comunicatul privind deciziile luate este mult mai amplu, amintind mai multe dintre punctele de pe ordinea de zi, dar ne vom limita doar la cel legat de conflictul dintre ruși și ucrainieni pe tema autocefaliei Bisericii din Ucraina:

”În legătură cu invitația Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de a participa, în perioada 25-27 februarie 2020, la întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania, „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reiterat hotărârea sa nr. 3668, reluată în hotărârile nr. 9156/2018 și nr. 180/2019, și anume ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să reia dialogul pentru a ajunge, cât mai curând posibil, la o soluție, în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a nu se adânci polarizarea celor două tabere adverse: una a Bisericilor Ortodoxe pro-Constantinopol și cealaltă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova.

De asemenea, Sfântul Sinod a precizat că este de acord cu acordarea autocefaliei întregii Biserici Ortodoxe din Ucraina (nu doar a unei părți), însă aceasta se poate realiza numai prin înțelegerea dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei și prin consens panortodox.

Iar, pentru a nu se interpreta că întâlnirea de la Amman, inițiată de Patriarhia Ierusalimului, ar fi o Sinaxă a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, la respectiva întâlnire fraternă la care se vor discuta modalități de reconciliere și de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori, Sfântul Sinod a hotărât ca Biserica Ortodoxă Română să nu fie reprezentată de Patriarhul României, ci de o delegație a Patriarhiei Române.

Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întrunirea fraternă de la Amman este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe autocefale au responsabilitatea de a conlucra pentru menținerea, apărarea și promovarea unității dogmatice, canonice și euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos și Sfintelor Canoane Ortodoxe”.

Registration

Aici iti poti reseta parola