Evenimentul Istoric > Articole online > De departe cel mai neobișnuit asasinat din istoria Spaniei – 20 decembrie 1973
Articole online

De departe cel mai neobișnuit asasinat din istoria Spaniei – 20 decembrie 1973

Gruparea teroristă ETA își grava din nou numele în istoria neagră a peninsulei iberice. ETA, adică “Euskadi Ta Askatasuna” însemna în limba bască “Țară bască și libertate”.

Gruparea teroristă din Țara Bascilor milita pentru ruperea de Spania și crearea unui nou stat.

Țara Bascilor revendica teritorii nu doar în nordul Spaniei, ci și în sudul Franței, însă tolerați de autoritățile franceze, pe teritoriul căreia se refugiau, solicitările față de Franța nu au fost niciodată foarte vocale.

Pregătiri

La 20 decembrie 1973, bascii pregăteau detonarea unei bombe care urma să îi curme viața premierului spaniol Luis Carrero Blanco.

Fostul amiral Blanco era considerat succesorul dictatorului Francisco Franco, ambii guvernând Spania cu o mână de fier. Franco îl instalase pe Blanco în funcția de premier de doar șase luni și i-a oferit și titulatura de ”Duce de Carrero Blanco”.

Imediat după instalarea în funcție, ETA începuse demararea operațiunilor de asasinare a acestuia. Au închiriat un apartament într-o pivniță din Madrid, exact lângă strada pe care trecea aproape zilnic mașina premierului.

Tunel

Aproape cinci luni au săpat un tunel până în mijlocul străzii Calle Claudio Coello 104, unde au depus explozibilul.

Conform history.info, nemulțumiți de zgomotul creat în timpul săpăturilor, unii vecini s-au plâns proprietarului apartamentului, însă ei s-au scuzat că sunt studenți la sculptură și lucrează mai tot timpul.

Tunelul săpat a fost umplut cu 80 de kilograme de explozibil furat dintr-un depozit guvernamental. Apoi au așteptat doar ziua potrivită.

Explozia

Aceasta a venit la 20 decembrie, iar bomba a fost detonată de trei membri ai grupării deghizați în electricieni, foarte aproape de locul în care trecea mașina premierului.

Explozia a fost atât puternică încât mașina premierului a zburat la 20 de metri peste o casă și biserică și a aterizat în curtea interioară a acesteia.

La sosirea echipajelor de intervenție, premierul era încă în viață, însă a decedat la scurt timp la spital. Atentatul, cunoscut drept “Operațiunea Ogro”, a dus și la moartea șoferului și bodyguardului său.

De-a lungul existentei sale, 1961-2011, grupararea separatist basca ETA a comis peste 3.300 de atacuri, ucigand peste 800 de persoane (40% civili) şi provocând rănirea altor 2000.

Peste 260 de membri ai grupării se află încă în închisori din Spania şi Franţa. Destructurarea grupării a fost confirmată abia în 2018.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola