Evenimentul Istoric > Articole online > De ce T. Rex nu aveau decât două degete?
Articole online

De ce T. Rex nu aveau decât două degete?

Tyrannosaurus Rex (T. Rex) este probabil cel mai cunoscut dintre toți dinozaurii, din cauza aspectului său înfricoșător.

Tyrannousaurus Rex a trăit în urmă cu 68-66 de milioane de ani în America de Nord și a dispărut în același timp cu ceilalți dinozauri non-aviari în timpul unei catastrofe provocate probabil de căderea unui asteroid uriaș peste peninsula Yucatan din Mexic.

T. Rex putea atinge 13 metri în lungime, patru în înălțime și o greutate de peste șapte tone.

Membrele sale anterioare erau însă mult mai puțin impresionante, ajungând chiar obiectul ironiei caricaturiștilor.

Într-adevăr, ele par minuscule în comparație cu restul corpului gigantic. O caracteristică anatomică apărută probabil în urma unui proces evolutiv la strămoșii săi, la care mușchii gâtului și ai fălcii s-au dezvoltat în detrimentul membrelor anterioare.

Cu toate acestea, oricât de mici și de caraghioase erau, aceste membre își aveau utilitatea lor, susțin mai mulți paleontologi citați de Science et Avenir.

Cele două mici membre aveau în prelungire două degete cu gheare, iar la unele fosile se observă prezența unui al treilea deget atrofiat, vestigial.

Acest fenomen este în concordanță cu poziția filogenetică a tyrannousaurilor, care, asemenea raptorilor, aparțin familiei tetanureelor, dinozaurii teropozi cu trei degete.

La verișorii lor, abelsauridele, există un deget în plus, al patrulea.

Degetele și ghearele le foloseau probabil să își imobilizeze prada înainte de a o sfâșia cu ajutorul fălcilor puternice.

La alte tetanuree s-a observat pierderea unui deget, cum este cazul la Oksoko Avarsan, un mic oviraptor descoperit în deșertul Mongoliei.

Iar la Linhenykus Monodactylus, un alt teropod care face parte din lunga descendență a păsărilor, au apărut doi apendici digitali, astfel că acestui mic dinozaur, de numai 60 de centimetri, nu îi mai rămăsese decât un singur deget cu gheară.

Această degenerescență a membrelor anterioare va culmina, milioane de ani mai târziu, cu anumite păsări aptere, cum este Kiwi, la care au dispărut în totalitate.

Registration

Aici iti poti reseta parola