Thomas More este unul dintre cei mai importanţi gânditori din istoria lumii, autorul unei lucrări nu mai puţin importante, Utopia.
Numit în 1529 de Henric al VIII-lea lord cancelar al regatului Angliei, Thomas More a fost primul laic care a primit această funcţie, echivalentă cu cea de prim-ministru. Predecesorul său, Thomas Wolsey, căzuse în dizgraţia regelui pentru că nu reuşise să obţină din partea Papei divorţul regelui de Caterina de Aragon.
More (50 de ani) avea toate motivele să fie îngrijorat când a fost înscăunat în locul lui Wolsey. Vechi membru al Parlamentului, consilier al regelui şi catolic convins, el a fost unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva răspândirii luteranismului în Anglia. Aruncase până atunci patruzeci de eretici în temniţă, iar pe şase îi trimisese direct pe rug.
Dar afacerile matrimoniale ale lui Henric al VIII-lea îi provoacă lui More cele mai grave dureri de cap.
Pe 11 iulie 1533, Papa Clement VII îl excomunică pe Henric. Legăturile lordului cancelar cu regele se degradează brutal atunci când Henric semnează în 1534 Actul de Supremaţie prin care se rupe de Sfântul Scaun.
Fidel Bisericii Catolice, Thomas More refuză să îi jure credinţă regelui autoproclamat cap al Bisericii Anglicane.
Tribunalul regal se reuneşte în iunie 1535, îl găseşte vinovat de trădare şi îl condamnă pe More la decapitare în piaţa publică.
Pentru aceleaşi motive, este condamnat la moarte şi Arhiepiscopul de Rochester, John Fischer. Capetele celor doi vor fi înfipte în suliţe şi vor rămâne expuse timp de o lună pe Podul Londrei, singurul la acea vreme din capitala Angliei.
Interesant este că în opera sa capitală, Utopia, Thomas More imaginează societatea ideală ca un soi de comunism, fără proprietate privată, cu muncă obligatorie, dar în care libertatea religioasă este totală. Doar ateismul nu era acceptat.
More a fost beatificat de Biserica Catolică în 1886 şi sanctificat în 1935.