Evenimentul Istoric > Articole online > De când hoinăresc oamenii inteligenți prin Europa
Articole online

De când hoinăresc oamenii inteligenți prin Europa

Cercetătorii spun că rămășițele și instrumentele găsite într-o peșteră numită Bacho Kiro dezvăluie că oamenii moderni și neanderthalii au fost prezenți în același timp în Europa câteva mii de ani, oferindu-le timp suficient pentru interacțiunea biologică și culturală.

„Munca noastră în Bacho Kiro arată că există o suprapunere de timp de aproximativ 8.000 de ani între sosirea primului val de oameni moderni în Europa de Est și extincția finală a neanderthalilor în extremitatea vestului Europei”, a declarat prof. Jean-Jacques Hublin, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționară, coautor al cercetării, adăugând că asta a fost mult mai mult decât se credea anterior. Unii cercetători au sugerat o perioadă de cel mult 3.000 de ani.

Interacțiunea cu neanderthalii

Neanderthalii cutreierau Europa până acum aproximativ 40.000 de ani. „Dă mult timp pentru aceste grupuri să interacționeze biologic, dar și cultural și comportamental”, a adăugat Hublin, potrivit theguardian.com.

Scriind în studii publicate în jurnalele Nature and Nature Ecology & Evolution, Hublin și colegii lor raportează cum au săpat la Bacho Kiro, un site care a fost studiat de mai multe ori în ultimele decenii.

Săpăturile anterioare au scos la iveală resturi umane și unelte de un tip cunoscut sub numele de „paleolitic superior initial”.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola