Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De 4 X Europa. Coudenhove. Mussolini. Briand. Diverși economiști. De unde vine nebunia cu metisarea bătrânului continent
Articole online

De 4 X Europa. Coudenhove. Mussolini. Briand. Diverși economiști. De unde vine nebunia cu metisarea bătrânului continent

Decizia de acordare a premiului a fost adoptată de membrii Societății Europene Coudenhove-Kalergi pentru „meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene”, apreciindu-se, totodată, că „acțiunea sa politică are un rol exemplar într-o Europă care a fost divizată în trecut”.

Premiul European Coudenhove-Kalergi se acordă, la fiecare doi ani, unor personalități care și-au adus contribuția la proiectul unei Europe unite și pașnice și este decernat de către Societatea Europeană Coudenhove-Kalergi, înființată în 1978 în memoria „marelui vizionar european” Richard von Coudenhove-Kalergi (foto).

Născut la 16 noimbrie 1894, Contele Richard von Coudenhove-Kalergi a dezvoltat ideea unei Europe unite la scurt timp după Primul Război Mondial, ca o contrapondere la ideile totalitare ale fascismului, național-socialismului și comunismului.

În 1923, a fondat Uniunea Pan-Europeană, contribuind, de asemenea, prin ideile sale, la fondarea instituțiilor europene.

Coudenhove-Kalergi a fost primul laureat al Premiului Carol cel Mare al orașului Aachen, în 1950.

Pe de altă parte, tradiționaliștii europeni, în contextul invaziei musulmane a Europei, în curs de desfășurare, socotesc necesar să reamitească cine a fost Coudenhove-Kalergi și care a fost planul lui pentru Europa:

„Imigrarea în masă e un fenomen ale cărui cauze sunt abil create de Sistem şi pe care propaganda multietnică se chinuie să îl reprezinte ca fiind inevitabil.

Nu este vorba de un fenomen spontan.

Ceea ce se încearcă să se afişeze ca fiind fructul ineluctabil al istoriei, în realitate este un plan studiat în jurul mesei şi pregătit de decenii pentru a distruge complet chipul Vechiului Continent”. Pe scurt, ei acuză că planul de metisare a Europei pleacă chiar de la Kalergi.

Statele Unite ale Europei

Coudenhove-Kalergi a fost mai curând un „confederalist European” și nu un veritabil federalist. Pan-Europa, spunea Coudenhove-Kalergi în discursul său la primul congres al Uniunii Pan-Europene de la Viena în octombrie 1926, refuza categoric hegemonia unui popor sau a unui stat european.

Din punctul său de vedere, Europa unită se va produce doar ca o asociație de state libere, pledând de fapt pentru o confederație paneuropeană. Numele acestei confederații europene în care, spunea el, nici un popor nu și-ar sacrifica suveranitatea, ar fi Statele Unite ale Europei.

Ce spunea presa interbelică

Iată un articol din Realitatea Ilustrată de pe 27 octombrie 1932, inititulat „De 4 X Europa. Coudenhove. Mussolini. Briand. Diverși economiști”:

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola