Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Darea de seamă din 1835 despre oamenii care trăiesc pe Lună
Articole online

Darea de seamă din 1835 despre oamenii care trăiesc pe Lună

Sun a publicat o dare de seamă amănunțită despre oamenii care trăiesc pe lună.

Descoperirea ar fi fost făcută de faimosul astronom Sir John Herschel, cu un telescop nou, și ar fi fost publicată initial în „Journal of Science” din Edinburgh.

Mistificarea a fost crezută nu numai de public, ci și de oamenii de știință americani.

Sir John Herschel era pe atunci cel mai celebru astronom al vremii și descoperirea era confirmată și de astronomul francez Nicollet.

Când faptul a ajuns la urechile lui Herscher, astronomul l-a decretat drept înșelătorie.

S-au făcut cercetări și, încetul cu încetul, s-a aflat tot.

Mistificarea fusese pusă la cale de Nicollet, ca să se răzbune pe un alt astronom francez cu care era certat.

Nicollet și-a atins ținta, deoarece inamicul său a fost cel dintâi care a crezut povestea oamenilor din lună și i-a consacrat lungi articole și studii amănunțite!

În ce privește „Journal of Science”, la care toată lumea se referea cu încredere, nu mai apărea din 1832…

Sir John Herschel, continuând cariera tatălui său, efectuează o cercetare metodică e cerului, inclusiv a emisferei sudice și aduce contribuții valoroase în domeniu.

Descoperă mii de stele duble, roiuri stelare, nebuloase.

Observă că Norii lui Magellan sunt alcătuiți din stele.

Face o călătorie în Africa, unde, timp de cinci ani, studiază multe corpuri cerești, printre care și nova Eta Carinae și întocmește un amplu catalog al acestora.

A avut preocupări și în domeniul instrumentelor optice, contribuind la îmbunătățirea telescopului.

John Herschel este membru fondator al Societății Astronomice Regale (Royal Astronomical Society).

Joseph Nicolas Nicollet (24 iulie 1786 – 11 septembrie 1843), cunoscut și sub numele de Jean-Nicolas Nicollet, a fost un geograf, astronom și matematician francez cunoscut pentru cartografierea bazinului superior al râului Mississippi în anii 1830.

Nicollet a condus trei expediții în regiunea dintre fluviile Mississippi și Missouri, în principal în Minnesota, Dakota de Sud și Dakota de Nord.

Înainte de a emigra în Statele Unite, Nicollet a fost profesor de matematică la Collège Louis-le-Grand și profesor și astronom la Observatorul din Paris.

Schimbările politice și academice din Franța l-au determinat pe Nicollet să călătorească în Statele Unite pentru a face lucrări care să-i consolideze reputația în rândul academicienilor din Europa.

Hărțile lui Nicollet au fost printre cele mai exacte ale timpului, corectând erorile făcute de Zebulon Pike și au oferit baza pentru toate hărțile ulterioare ale teritoriului american.

Harta lui Nicollet a bazinului hidrografic al fluviului Mississippi a fost publicată în 1843, după moartea sa.

Turnul Nicollet, situat în Sisseton, Dakota de Sud, este un monument dedicat lui Nicollet și operei sale, construit în 1991.

 

Foto sus: O litografie a „amfiteatrului de rubin” de pe Lună, tipărită în The Sun

 

Registration

Aici iti poti reseta parola