Cum și-a primit împăratul bizantin Vasile al II-lea denumirea de „Bulgaroctonul?”
Este considerat unul dintre cei mai mari împărați ai Imperiului Bizantin și este amintit pentru priceperea sa militară și campaniile de succes împotriva bulgarilor. Vasile s-a născut în 958 și a fost fiul împăratului Roman al II-lea. După moartea tatălui său, Vasile și fratele său mai mic, Constantin, au fost încoronați drept co-împărați în 963.
Cu toate acestea, domnia lor a fost marcată de tulburări politice și instabilitate, deoarece diverse facțiuni din cadrul curții au căutat să preia controlul asupra imperiului. În 976, Vasile a reușit să preia controlul exclusiv al imperiului și a devenit singurul conducător.
Unul dintre obiectivele principale ale lui Vasile ca împărat a fost acela de a restabili puterea și prestigiul Imperiului Bizantin, care era în declin de câteva secole.
S-a concentrat pe consolidarea armatei și extinderea teritoriilor imperiului
Domnia sa a văzut armata bizantină extinsă și mai organizată și, de asemenea, a implementat reforme pentru a îmbunătăți eficiența birocrației. Cele mai notabile realizări militare ale lui Vasile au fost împotriva bulgarilor. În 986, Vasile a lansat o campanie împotriva bulgarilor, cucerindu-le capitala și ucigându-le conducătorul. Această victorie a marcat începutul unei serii de războaie între bizantini și bulgari care au durat câteva decenii.
În 997, Vasile a început o campanie militară puternică împotriva bulgarilor. Campania a fost marcată de lupte brutale, până la sfârșitul ei Vasile cucerind o mare parte teritoriul bulgar.
Victoria a fost atât de mare, încât armata bulgară a fost devastată. Ca recunoaștere a priceperii sale militare, Vasile a primit porecla de ,,Bulgaroctonul”. Porecla reflecta nu numai victoria sa împotriva bulgarilor, ci și teama și respectul pe care le-a impus.
Se spunea că dușmanii săi tremurau la simpla menționare a numelui său și că puterea lui militară era de neegalat. Succesele basileului nu erau spectaculoase, dar erau sigure, chiar dacă ,,de etapă”, victoria finală venind în 1015, la Kleidon, când bizantinii au ocupat capitala țarului bulgar, Samuil. Vasile a pus ca prizonierilor să li se scoată ochii, doar unul la 100 scăpând cu un ochi, servind drept îndrumători pentru camarazi. În urma bătălie, se spune, aproximativ 15.000 de bulgari au plecat spre casă orbi. În cronica lui Ioan Skylitzes, istoric de secol XI, este însemnată reacția țarului la vederea acestei abominații: leșin urmat de un atac cerebral fatal. Așa a devenit Vasile al II-lea ,,omorâtorul de bulgari”.