Cum s-a născut televiziunea la un sfert de secol după ce i-a apărut numele

 

Pe 26 ianuarie 1926, tot într-o marți, cu exact 95 de ani în urmă, membrii Royal Institution asistă la prima transmisiune de televiziune veritabilă.

Nu este decât o mică imagine alb – negru care se mișcă, având treizeci de linii verticale. Însă ea permite să se distingă cu claritate silueta unui personaj, transmisă de un emițător situat în camera vecină.

Transmisia are loc pe Frith Street, la numărul 22, în Londra, în laboratorul unui inginer și om de afaceri scoțian, pe nume John Logie Baird (38 ani).

După îndelungi cercetări, el își prezentase pentru prima oară invenția în octombrie 1924, la magazinul Selfridges, pe Oxford Street. Însă rezultatul fusese de o calitate prea proastă pentru a fi luat în considerare.

Televiziunea lui John Baird este rezultatul unui lung șir de inovații.

Totul începuse în anul 1875, când americanul G. R. Carey sugerează utilizarea seleniului pentru transmiterea de imagini la distanță. Seleniul este un material a cărui rezistență electrică specifică (rezistivitate) variază în funcție de lumină.

Câțiva ani mai târziu, în 1883, germanul Paul Nipkow inventează și patentează un disc rotativ analizor de imagini. Acesta a fost botezat „telescopul electronic” (Elektrisches Teleskop).

John Baird va folosi aceste invenții pentru dispozitivul său, scrie site-ul Hérodote.

Cuvântul „televiziune” apare înaintea invenției propriu-zise, în 1900, la Expoziția Universală de la Paris.

În 1923, un cercetător american de origine rusă, Vladimir Zvorkin, inventează o cameră electronică („iconoscopul”). Aceasta se află la originea televiziunii electronice.

Pe 18 noiembrie 1929, fiind angajat la Westinghouse, Zvorkin prezintă primul receptor de televizune integral electronic.

În fine, la concurență cu John Baird, inventatorul american Charles Francis Jenkins face în iunie 1925 o demonstrație publică a transmiterii de imagini în mișcare. Principiul folosit este asemănător celui al discului rotativ analizor de imagini.

În iulie 1928, neobositul John Baird realizează primele încercări de televizune în culori.

Ceva mai târziu, pe 30 septembrie 1929, el efectuează în parteneriat cu radiodifuziunea britanică BBC primele emisiuni regulate, cu ajutorul unui emițător din Daventry.