Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum s-a născut Pinocchio
Articole online

Cum s-a născut Pinocchio

Acţiunea celebrelor povestiri se desfăşoară într-un orăşel toscan, unde un curajos păpuşar pe nume Gepetto ciopleşte cu multă tandreţe un buştean căruia îi dă un nume: Pinocchio.

La lăsarea nopţii, frumoasa zână îi face o vizită şi însufleţeşte marioneta. În drum spre şcoală, micuţul rămâne uimit în faţa unei trupe de saltimbanci. Din cauza naivităţii de care dă dovadă, ajunge în curând, în ciuda dorinţei lui, să trăiască aventuri cărora nu le poate face faţă, o victimă neajutorată a cruzimii oamenilor.

La capătul tuturor acestor grele încercări, Pinocchio îşi va împlini în sfârşit visul: acela de a deveni un băieţel adevărat.

Lorenzini a murit fără să cunoască faima pe care i-au adus-o povestirile despre Pinocchio. Este înmormântat la San Miniato al Monte, în Florenţa, la 26 octombrie 1890.

Scriitorul Carlo Collodi (Carlo Lorenzini) s-a născut la Florenţa, la 24 noiembrie 1826.

Lorenzini a scris romane, lucrări de comedie, texte dramatice şi în proză.

Şi-a câştigat renumele la începutul anului 1856, cu romanul „In vapore”. În scurt timp va fonda ziarul Il Fanfulla.

În această perioadă a compus o serie de scenete satirice şi povestiri, între care amintim: „Macchiette (1880), Occhi e nasi (1881), Storie allegre (1887).

Începând din 1875, a scris din nou literatură pentru copii, cea mai reprezentativă lucrare fiind „Racconti delle fate”, o culegere de basme cu zâne tradusă după o serie de povestiri de Charles Perrault.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola