Online

Cum ne încondeiau francezii la 1912

 Cătălin Pena
Cum ne încondeiau francezii la 1912

La editura pariziană Hachette et C-te apărea, în 1912, un elegant volum intitulat ”Les races humaines, les types, les moeurs, les coutumes”, care cuprindea, în 391 de pagini, chipuri de oameni de pe întreg globul, însoțite de descrieri mai dezvoltate sau mai restrânse, funcție de importanța pe care autorii, anonimi, o arătau tribului sau țării respective.

De România se vorbea în câteva rânduri, deloc elogioase, la capitolul „Statele balcanice”:

 

Statele balcanice sunt provincii emancipate de sub vechiul Imperiu Otoman. Se disting sub acest nume statele situate pe platourile ce se ridică între Marea Neagră, Turcia, Adriatica, Sava și Dunărea. Acestea sunt: Bulgaria, România, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Serbia.

 

Românii agricultori. Românii se disting prin o piele brună, părul și ochii negri, datorându-se poate unui amestec de sânge bosniac. Este o rasă muschiuloasă și bine făcută.

Bărbații poartă în general o lungă bluză de pânză albă strânsă pe corp cu un cordon sau cu o centură lată. Pantalonii sunt de asemenea de pânză. Unii se încalță cu cizme, dar cei mai mulți cu opinci fixate pe picior cu o bandă care e învârtită în lungul piciorului. Pălăria este de fetru comun sau de pânză ieftină.

Iarna se înlocuiește pânza de in cu o piele de oaie, care îi apără mai bine contra zăpezii și gerului.

 

Femeile se scoperă cu un fular învârtit în jurul capului, prins sub bărbie, o talie lăbărțată, câteodată albă, mai adesea de culoare care bate la ochi, acoperindu-le bustul. Fusta, mai închisă decât talia, este de asemenea de culoare vie. Ele duc în cea mai mare parte greul muncii câmpului, sunt, cum se zice, mai industriașe decât bărbații, lucrând chiar terasamente, muncind din greu la drumuri și la săpăturile pentru căile ferate.

 

Se văd bărbații ocupați pe câmpii cu o sapă în patru laturi, femeile cu un fel de lopată în formă de inimă, având mânerul așa de lung ca o coadă de matură”.

 

Descrierea românilor era ilustrată cu o femeie în costm muntenesc, sub care scria: Fiancee roumaine, en costume national, Photo: W. Rau, Philadalphie.

 

Revista politică, economică și literară „Democrația”, din 1 septembrie 1913, considera că fotografia aleasă prezenta cel mai urât tip femeiesc, ca figură și costum. Apoi conchidea: „Acestea sunt cele ce francezii știu despre noi. Nimic însă despre arta noastră, literatura, arhitectura, ori armata noastră. Nimic despre politica noastră, ori despre starea economică și mai cu seamă nimic despre partea lustruită a românilor de pretutindeni, ca și cum în România nu ar trăi decât acei ce am văzut că descriu ei, înșelând cititorii din toată lumea că țara noastră ar fi ca cele din Africa sau Oceania (…) Să sprăm însă că francezii și-or fi schimbat părerea despre agerii români cu ocaziunea lui 1913 (războiul balcani – n.r), și că pe viitor ne vor descrie ca pe un popor important și de rasă nobilă care abia a avut timp să se redeștepte de sub barbarele popoare ce l-au ținut pe loc aproape să-l nimicească”.

 

Inapoi la articole
Citește în continuare pe EVZ Istoric