Cum își petrece ziua de naștere pe vremuri de coronavirus o legendă a folk-ului românesc

 

S-a născut pe 23 martie 1949 la București și a fost interesat de muzică din copilărie. A urmat Școala de Muzică, clasa violă. A terminat Liceul „Gheorghe Lazăr” și apoi a absolvit Institutul de Construcții din București în anul 1974.

Astăzi, când împlinește 71 de ani, Mircea Vintilă nu poate să sărbătorească pe scena Teatrului Bulandra. Din cauza pandemiei, stă acasă şi pregătește reîntâlnirea cu publicul său.

„E o perioadă dificilă, e cumplit ce se întâmplă, dar asta este, nu avem ce să facem. Stau în casă, respect cu stricteţe absolut tot ce se întâmplă, cânt la chitară, mă uit la filme. Acum mi-am scos textele vechi, aranjez totul, mă uit la cântece vechi pe care nu le-am mai cântat şi încep să le repet, să văd când pot fi băgate în repertoriu. (…) Caut teme noi pe care să le înregistrez şi, cine ştie, urmează să le reorchestrăm şi putem să le lansăm. Deci sunt acasă, fără niciun fel de probleme. Cu cântatul este cel mai bine şi cel mai frumos”, a declarat pentru Agerpres Mircea Vintilă.

Povești din București

El a povestit şi despre spectacolul care ar fi trebuit să fie prezentat de ziua lui la Teatrul Bulandra.

„Chiar astăzi aveam programat la Teatrul Bulandra un concert care s-a reprogramat pentru 21 septembrie – ‘Poveşti din Bucureşti. Un batiscaf în Cişmegiu’ se numea spectacolul. Nu ne lăsăm şi o să venim şi cu piese noi pentru că lumea vrea să asculte şi piese vechi, dar şi piese noi. Sunt şi eu foarte curios, spre exemplu ‘Batiscaf’-ul ăsta nou a avut un succes deosebit şi iată că facem şi un spectacol care se va intitula ‘Un batiscaf în Cişmegiu’, fiindcă aşa era pe vremuri, ceşmegiu era cişmeaua – singurul loc unde veneau cu butoaie, pe vremuri, şi se aprovizionau cu apă potabilă”, a dezvăluit cantautorul.

El a spus că repetă, în perioada aceasta, aşa cum făcea la începuturile sale artistice, doar voce şi chitară.

„În perioada asta am obiceiul să repet, aşa cum făceam la începuturile mele artistice, încerc să cânt exact cum erau piesele atunci, voce şi chitară, doar cu acompaniamentul la chitară, exact aşa cum erau piesele compuse şi scrise în acea perioadă, şi uite că mi-a venit o idee şi pentru un cântecel nou, exact voce şi chitară, nimic mai complicat. Orchestraţii şi restul când o să avem voie şi când o să putem să ne întâlnim”, a mai spus Mircea Vintilă.

Acesta le-a transmis românilor să stea în casă şi să se pregătească pentru perioada când vor avea voie să fie din nou împreună.

„Îi iubesc şi să stea şi ei în casă, aşa cum stau şi eu, să ne facem treaba şi să fim împreună acum în situaţia asta grea, să ne pregătim pentru atunci când o să avem voie să fim din nou împreună şi să cântăm împreună”, a fost mesajul lui Mircea Vintilă, de ziua sa.