Cum își apără porțile oamenii de afaceri din China

 

Gardienii porților sunt unii dintre cei mai populari zei din China, având o istorie îndelungată de existență și o suprafață mare de răspândire.

Gardienii de pază ai porților care au capacitatea de a exorciza sunt reprezentanţi de cocoș și tigru.

Se spune că pe muntele Tao Yu Du este un piersic mare cu ramuri lungi de 1.500 de kilometri. Pe coroana copacului stă un cocoș iar sub copac se găsesc doi zei numiți Yu și Lei care stau de pază împotriva duhurilor rele.

La răsăritul Soarelui, când razele luminează cocoșul, acesta cântă şi astfel toți cocoșii din lume îl urmează și cântă.

Cocoșul coboară de pe coroană și mănâncă strigoii răi, în așa fel încât lumea se bucură din nou de pace.

Se mai spune că cei doi zei, Yu și Lei, leagă cu sfoară strigoii răutăcioși și îi duc la tigri.

În Beijingul de altădată, după data de 23 decembrie, după calendarul agricol chinezesc, se lipeau pe ușile porților gardieni și se desenau tigri, fiind atârnate și două lampioane, toate fiind semne de înlăturare a strigoilor și răului.

Un alt fel de gardian al porții este şi gardianul de rugăciune, care are rol de binecuvântare, personajul central fiind Zeul Fericirii din taoism.

Însă, există și alte motive precum Liu Hai care se joacă cu broasca-buboasă și Băiețelul cel Norocos.

Cei care pun pe uși aceste semne norocoase sunt de obicei oamenii de afaceri.

De asemenea, mai sunt și gardienii Dragon și Tigru, care se puneau în special la intrarea în templele taoiste.

Gardienii înarmați se puneau de obicei la intrarea dinspre stradă, pentru ca monștri și ghinionul să fie supuși și înlăturați.

Gardienii înarmați cei mai des folosiţi în Beijing erau Qin Qiong și Yuchi Gong, doi generali cunoscuți încă din antichitate.

Imaginile gardienilor înarmați erau diferite în perioada ultimelor dinastii feudale și a Republicii China, în funcție de regiune.

Cele 20 de porţi ale Beijingului

În Dinastiile Ming şi Qing, în capitala Beijing se găseau 20 de porţi, din care nouă interioare, şapte exterioare, alte patru fiind imperiale, în jurul Oraşului Interzis.

Fiecare poartă avea specificul şi utilitatea proprie.

Porţile interioare erau aşezate pe actualul al doilea inel rutier interior al Beijingului. Acestea erau, în sensul acelor de ceasornic, poarta Dongzhimen și Chaoyangmen pe latura de Est, Chongwenmen, Zhengyangmen și Xuanwumen pe latura de Sud, Fuchengmen și Xizhimen pe latura de Vest, Deshengmen și Andingmen pe latura de Nord.

Cele şapte porţi exterioare erau Yongding men, Zuo’anmen, You’anmen, Guangqumen, Guang’anmen, Dongbianmen, Xibianmen. Aceste porți erau folosite de oamenii de rând pentru a intra în orașul interior, unde derulau afaceri sau vizitau rudele.

Cele patru porţi imperiale sunt Tiananmen, Di’anmen, Dong’anmen și Xi’an. Acestea erau folosite de oficialii civili și militari, pentru a intra și părăsi Oraşul Interzis, unde locuiau împăraţii.

 

Sursa: Radio China International