Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum i-a fost prevestită moartea lui James Dean
Articole online

Cum i-a fost prevestită moartea lui James Dean

Dean a murit în urma impactului. Avea doar 24 de ani.

Moartea lui cumplită și prematură a contribuit la crearea legendei lui Dean. Înaintea morții sale, fusese difuzat doar un singur film: La răsărit de Eden.

Rebel fără cauză și Uriașul au avut premierele la scurt timp după moarte.

Potrivit The Tribune, intersecția de pe Route 46 era un loc unde se întâmplau numeroase accidente mortale. Iar despre mașina lui Dean, poreclită „Little Bastard”, s-a spus că era blestemată. Există tot felul de relatări despre ce s-a întâmplat cu ea după accident: unii spun că a dispărut, alții că a fost dezbembrată și vândută ca piese.

Însă probabil că cel mai tulburător aspect al morții lui James Dean este premoniția pe care a avut-o unul dintre marii actori ai Hollywoodului, sir Alec Guinness.

Într-un interviu acordat BBC, în 1977, Guinness și-a amintit o discuție pe care o avusese cu Dean pe 23 septembrie 1955, cu o săptămână înaintea morții tânărului.

 

În acea seară, Guinness, care nu găsise un loc la masă în două restaurante de la Hollywood, a fost văzut de Dean, care s-a ridicat și a mers să-l invite la masa lui.

Înainte de asta, însă, Dean a ținut neapărat să-i arate lui Guinness noua lui mașină.

Guinness a întrebat: „Cât de repede poate să meargă?”, la care Dean a răspuns: „O, pot să ating cu ea 150 (de mile pe oră)”.

În acel moment, Dean nu apucase încă să conducă mașina.

Atunci, Guinness povestește:

„O senzație ciudată m-a cuprins și cu o voce care parcă nu era a mea, i-am zis: «Te rog, nu te sui în mașina asta, pentru că dacă o faci – și m-am uitat la ceas – dacă te sui în mașina asta, acum e joi, ora 10 seara, până joia viitoare, la ora 10 seara o să fii mort…». Și a murit următoarea joi la amiază.”

Dar aceasta nu este totul. Cu 13 zile înaintea morții sale, James Dean a filmat un interviu pentru studiourile Warner Bros. pentru a promova Rebel fără cauză, noul său film care urma să apară.

În interviu, actorul Gig Young l-a întrebat pe Dean cât de rapidă este mașina sa și au discutat despre cursele la care acesta urma să participe, la Palm Springs și Bakersfield, California.

(Când a murit, Dean se afla în drum spre o cursă programată la Salinas.)

Apoi, Young l-a întrebat pe Dean despre „condusul cu viteză pe autostradă”.

 

„Aveam și eu obiceiul să o calc, mi-am asumat multe riscuri inutile pe autostradă”, a răspuns Dean.

„Apoi am început să particip la curse, iar acum pe autostradă sunt extrem de prudent. Oamenii spun că cursele sunt periculoase, însă aș prefera oricând să risc pe pistă decât pe autostradă.”

Atunci Young i-a pus o ultimă întrebare: „Ai vreun sfat anume pentru tinerii care conduc?”

Dean a răspuns, accentuând pe ultimele cuvinte: „Conduceți prudent. Viața pe care o salvați ar putea fi chiar a mea.”

Registration

Aici iti poti reseta parola