Evenimentul Istoric > Articole online > Cum erau percepute în străinătate evenimentele din zilele Revoluţiei din 1989 (documente din arhivele diplomatice)
Articole online

Cum erau percepute în străinătate evenimentele din zilele Revoluţiei din 1989 (documente din arhivele diplomatice)

Ministerul Afacerilor Externe a desecretizat documentele de arhivă referitoare la Revoluția română din decembrie 1989, documente care reflectă modul în care regimul comunist se raporta la evoluțiile înregistrate în țările vecine începând din primăvara anului 1989, reacțiile internaționale față de evoluțiile din România, precum și tentativele de a combate izolarea politico-diplomatică internațională din acea perioadă.

Materialele din Arhivele Diplomatice ale MAE ilustrează percepția în plan internațional asupra evenimentelor revoluționare din decembrie 1989 din România, precum și schimbarea de regim și tranziția spre o societate democratică, pe model european.

Iată o serie de documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe care reflectă percepția în străinătate a evenimentelor din zilele Revoluției din 1989.

16-20 decembrie 1989 – La Timișoara a izbucnit Revoluția Română. În pofida represiunilor din primele zile, la ‪20 decembrie întregul oraș a ieșit în stradă, iar forțele armate s-au regrupat în cazărmi.

25 mai 1989 – Instrucțiuni către Ambasada României socialiste de la Varșovia privind neacceptarea oricăror documente de protest referitoare la situația din România

19 decembrie 1989 – Circulara MAE cu instrucțiuni privitoare la așa-zisele „evenimente de la Timișoara”

 

 

20 decembrie 1989 – Telegrama ambasadei României la Varșovia referitoare la demonstrații în fața misiunii ca urmare a evenimentelor de la Timișoara

 

Registration

Aici iti poti reseta parola