Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum era să rămână nedescoperit mormântul lui Tutankamon
Articole online

Cum era să rămână nedescoperit mormântul lui Tutankamon

tutankamon

Pentru că vechii egipteni îi considerau pe faraoni zei, le tratau cu multă atenție corpurile după moarte, îngropându-i în morminte sofisticate. Acestea conțineau comori impresionante, destinate să fie stăpânite de defuncți pe lumea cealaltă.

În secolul XIX, arheologi din lumea întreagă au năvălit spre Egipt, unde au descoperit numeroase astfel de morminte. Însă multe dintre ele erau goale, jefuite de-a lungul timpului.

Când Carter a ajuns în Egipt, în 1891, el era convins că exista cel puțin un mormânt care nu fusese descoperit: cea a puțin cunoscutului faraon Tutankamon, sau regele Tut. Acesta a trăit în jurul anului 1.400 î.Hr. și a murit când încă era adolescent.

Sponsorizat de bogatul lord Carnarvon, Carter a făcut cercetări vreme de cinci ani, însă fără succes.

La începutul anului 1922, lordul Carnarvon a dorit să oprească săpăturile, însă Carter l-a convins să mai aștepte un an.

Insistența arheologului a fost providențială.

În noiembrie 1922, așteptarea a dat roade. Echipa lui Carter descoperit trepte ascunse printre dărâmături, la intrarea unui alt mormânt.

Scara ducea spre o poartă veche pe care era gravat numele lui Tutankamon. Când Carter și lord Carnarvon au pătruns în camerele interioare ale mormântului, pe 26 noiembrie, au fost încântați să constate că erau practic intacte. Comorile erau neatinse după mai bine de 3.000 de ani.

Arheologii au început să exploreze cele patru camere ale mormântului.

Pe 16 februarie 1923, sub privirile atente ale mai multor înalți funcționari, Carter a deschis ușa ultimei camere.

În interior se găsea un sarcofag cu trei racle închise una într-alta. Ultimul sicriu, din aur masiv, conținea trupul mumificat al regelui Tut.

Printre comorile găsite în cameră – cutii de aur, bijuterii, statui, un car, arme, veșminte – cea mai valoroasă era mumia, dat fiind că era prima descoperită în această stare de conservare perfectă.

În ciuda zvonurilor că un blestem va lovi pe oricine va tulbura liniștea mormântului, comorile au fost catalogate cu atenție, ridicate și incluse în faimoasa expoziție itinerantă numită „Comorile lui Tutankamon”.

Gazda permanentă a exponatelor este Muzeul de Antichități din Cairo.

Registration

Aici iti poti reseta parola