Evenimentul Istoric > Articole online > Cum era prădată Casa Poporului la aproape doi ani de la executarea soţilor Ceauşescu? Se fura inclusiv marmura!
Articole online

Cum era prădată Casa Poporului la aproape doi ani de la executarea soţilor Ceauşescu? Se fura inclusiv marmura!

La 20 octombrie 1991, corespondenta Reuters, Roxana Dascălu, realiza un colaj în care surprindea debandada care era prezentă în rândul administratorilor Casei Poporului.

Practic, simbolul megalomaniei care-l cotropise irevocabil pe Nicolae Ceauşescu, ajunsese un sat fără câini. Hoţii prindeau mai mult curaj în fiecare zi, iar prada lor ajunsese să fie din ce în ce mai diversă… Autorităţile asistau neputincioase la „dezosarea” Casei Poporului.

„BUCUREȘTI, România – Tâlharii-fantomă fac razii în Casa Poporului, pe care regretatul dictator stalinist Nicolae Ceaușescu l-a planificat ca sediu grandios al guvernului român.

Se strecoară noaptea și cară bucăți valoroase ale clădirii – echipamente ușoare, podele, candelabre, chiar și o balustradă de marmură.

A fost nevoie de opt ani și aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru a construi palatul neoclasic, una dintre cele mai mari clădiri din lume. În Europa, este pe locul doi după Palatul de la Versailles.

Apoi, comunismul s-a prăbușit și Ceaușescu a fost executat la Revoluţia din decembrie 1989. Munca a fost oprită și palatul a devenit un monument al vanității, nebuniei și brutalității dictatorului.

Lucrările la palat au fost reluate ulterior pentru a oferi un loc de întâlnire pentru noul parlament democratic.

Acum, Casa Poporului, o rană dureroasă pentru mulți români, este din nou în vizorul publicului din cauza rapoartelor despre misterul vizitatorilor care aleargă noaptea pentru a demonta şi îndepărta segmente ale clădirii.

Ziarul Adevărul a spus că tâlharii fantomă au furat mobila și corpurile de iluminat chiar sub nasul paznicilor de noapte.

Ziarele locale au raportat că o balustradă de marmură, care cântărea aproape o tonă, a fost scoasă la distanță și transportată.

«Dacă lucrurile continuă în acest ritm, oricine care dezaprobă această clădire nu va avea nevoie de dinamită pentru a arunca în uitare», a spus un tânăr bucureștean, referindu-se la apelurile publice pentru distrugerea «nebuniei lui Ceaușescu».

Administratorii palatului au confirmat pierderea camioanelor pline cu parchet de stejar, a mobilierului scump, a candelabrelor mari din cristal și a grătarelor ornamentale mari din bronz”, se arată în materialul păstrat în arhiva Los Angeles Times.

Titlu: VIZITA NICOLAE CEAUSESCU – SANTIER CASA POPORULUI – ANUL 1986

Descriere: Vizita presedintelui Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu pe santierul de constructie al Casei Poporului.

sursa foto: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola