Cum au încercat britanicii să transforme Australia într-o insulă a condamnaților

 

Pentru cei care visează să emigreze în Australia, să nu uite că la începutul colonizării sale, pe continent erau mai mulți infractori decât oameni necertați cu legea.

Australia a fost descoperită in 1770 de James Cook.  Englezii nu prea au știut ce să facă cu insula, așa că au decis să o populeze cu infractori.

Secretarul de stat pentru afaceri interne (echivalentul unui ministru de Interne astăzi), Lord Sydney, a decis relocarea infractorilor în Australia.

Primul vas

Primul vas cu deportați penal a ajuns în Australia la 18 ianuarie 1788. Locul unde urma să fie creată noua colonie a fost denumit Sydney, numele secretatului de stat.

Voiajul a început din Portsmouth și s-a încheiat 250 de zile mai târziu în Australia. 11 nave au pornit simultan în direcția insulei. Conform history.info, la bordul lor se aflau 1.487 de persoane, dintre care 778 erau condamnate pentru diferite infracțiuni.

Ceilalti au ales să emigreze și să trăiască în exil de bunăvoie. La destinație au ajuns însă mai puțini, fiindcă 69 de persoane au decedat sau au dezertat.

Expediţia

Interesant e că în timpul voiajului s-au născut și 22 de copii. Expediția a fost condusă de căpitanul Arthur Phillip care a ales locul exact pentru noua colonie. A doua expediție a ”penalilor” a avut loc în 1792.

Cu atâția infractori pe insulă, situația nu putea să fie pașnică pentru mult timp. Încep acțiunile violente împotriva băștinașilor, apoi renaște conflictul religios dintre englezi și irlandezii catolici.

Interesant este că Australia fusese deja descoperită de Țările de Jos încă din 1606, însă britanicii au ales să revendice oficial teritoriile din est, să creeze colonii și să le și populeze.

Populația locală, aborigenii australieni, locuiseră pe aceste teritorii de peste 30.000 de ani.

Au urmat alte cinci colonii, care au fost unificate și au format o țară din 1901, capitala fiind impusă la Canberra în 1913.

 

Parteneri