Evenimentul Istoric > Articole online > Cum au fost inventate cele mai populare jocuri de cărți
Articole online

Cum au fost inventate cele mai populare jocuri de cărți

Iată istoria acestor jocuri:

  1. Poker – Există mai multe teorii despre originile jocului de poker. Unii istorici afirmă că jocul de poker a luat naștere în China anilor 900, însă în acele vremuri se juca cu bucăți pictate de domină, întrucât cărțile nu erau încă inventate. De asemenea, o altă teorie arată că pokerul ar proveni dintr-un joc persan denumit „As Nas”, din secolul al 16-lea. Cea mai cunoscută teorie și acceptată de foarte mulți oameni este aceea că pokerul își are originile în jocul francez „poque”.

În orice caz, prima atestare istorică a pokerului datează din 1829. În acest an, actorul britanic Joseph Crowell a notat într-un jurnal că a văzut persoane ce jucau poker în așteptarea vaporului, în estuarul râului Mississippi. Pe atunci, jocul era încă într-o variantă inițială. În total se foloseau 20 de cărți, iar jucătorii primeau câte 5. Persoana care considera că are cea mai bună mână paria și câștigătorul lua banii. Pokerul era în acele vremuri o bună modalitate de a face timpul să treacă mai repede în lungile călătorii pe vapor, dar astfel a ajuns în întreaga lume, iar astăzi este un fenomen global.

  1. BlackjackOriginile jocului de blackjack s-ar afla în Franța anilor 1700. Pe atunci, versiunea acestui joc era denumită Vingt-et-Un, adică 21. Ca sursă de inspirație s-au folosit jocurile Chemin de Fer și French Ferme, la modă în acele vremuri. Ulterior, jocul a fost adus și în America de coloniștii francezi. Desigur, și regulile erau cumva diferite, iar dealerul era singurul care avea voie să dubleze în acele vremuri.

Totuși, ascensiunea jocului de blackjack a început odată cu secolul al XX-lea, în Nevada. Denumirea din 21 a fost schimbată în blackjack și s-au implementat regulile din zilele noastre. Jocul a devenit unul omologat de comisia specializată din Nevada. Blackjack-ul ascunde și câteva povești interesante, în condițiile în care au existat și oameni care au încercat să dribleze regulile și să numere cărțile, dându-le de furcă reprezentanților cazinourilor din Las Vegas și nu numai. E de notorietate cazul studenților de la MIT care au reușit acest lucru. Chiar dacă este un joc de norock, blackjack vine și cu un mare plus, în sensul că, atunci când folosești strategia corectă, poți reuși să micșorezi avantajul casei spre zero. Tocmai din acest motiv a fost foarte tentant și pentru mulți matematicieni. Despre blackjack s-au făcut, totodată, multe filme și s-au scris multe cărți.

  1. Bridge – Acest joc este un derivat al whist-ului. A apărut în secolul al XIX-lea, odată cu crearea jocului denumit Biritch, cunoscut și ca whist-ul rusesc. În deceniile următoare, până la începutul secolului al XX-lea, a căpătat forma pe care o știm și în zilele noastre. De asemenea, există o altă teorie conform căreia soldații britanici au inventat acest joc în timpul războiului din Crimeea. Iar jocul și-ar fi luat denumirea de la Podul Galata, care leagă părțile vechi și noi ale Istanbului din Europa, pe unde ei mergeau la cafenele pentru a juca, atunci când aveau liber.

Prima carte cu reguli pentru acest joc datează din 1886, fiind realizată de John Collinson.  În această carte se arată că jocul a fost inventat de comunitatea rusă de la Constantinopol. În Marea Britanie și SUA, această versiune a jocului a devenit foarte populară începând cu 1890.  În zilele noastre, jocul este foarte îndrăgit la nivel mondial, existând inclusiv federații și competiti internaționale.

Registration

Aici iti poti reseta parola